DISC Analyse, Wat Kun Je Ermee?

De DISC analyse ofwel DISC profiel analyse helpt je om inzicht te krijgen in menselijk gedrag. DISC bevordert open communicatie, versterkt relaties en vergroot persoonlijke effectiviteit. Met behulp van DISC breng je kwaliteiten in kaart.

In deze blog lees je:

 • Wat je uit de DISC analyse kan halen;
 • Wat je ervoor moet doen;
 • Hoe je de DISC profiel analyse moet interpreteren.
 • Hoe je de DISC analyse kunt toepassen in de praktijk.

de disc analyse en disc profiel in de praktijk gebracht

Waarom een DISC analyse?

Met behulp van de DISC analyse breng je op een simpele en snelle manier voorkeursgedrag en -communicatie in kaart. Hiermee kun je je eigen voorkeuren in verschillende omgevingen in beeld brengen en ook die van anderen. Zo begrijp je (beter) wat jezelf en anderen motiveert en waarom jij en anderen bepaalde keuzes maken en voorkeuren hebben. Het helpt om op een gestructureerde manier het gesprek aan te gaan over kwaliteiten en valkuilen. De DISC analyse bevordert bovendien het zelforganiserend vermogen van teams.

trainingTip DISC training (individueel of met je team)

DISC analyse voor het team

Je kunt ook een DISC analyse van het gehele team maken. Een team heeft veel interactie met elkaar. Inzicht in DISC helpt om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook helpt het het team om rollen en taken onderling te verdelen. Je ziet dat teams die een DISC analyse hebben gedaan, elkaar meer waarderen en beter kunnen samenwerken.

Je leert elkaar beter kennen, je bouwt aan vertrouwen en je ziet ook welke kwaliteiten en valkuilen teamleden gezamenlijk hebben.

Ook kun je met behulp van de DISC analyse zien of het potentieel van het team gebruikt wordt. Wil je een profiel voor je team? Neem dan contact op.

disc analyse op team niveau

DISC analyse, assessment

Wat belangrijk is om te weten over het DISC assessment:

 • De DISC analyse bestaat uit 24 vragen.
 • De vragenlijst dien je onder tijdsdruk te maken.
 • Het is geen test, wel een profiel, assessment en instrument.
 • Context en rol afhankelijk (werk, prive, school ..). Dus wanneer je de DISC analyse invult denk goed aan de context waarvoor je hem invult. Anders kan de validiteit laag zijn.
 • Er is geen goede of foute uitslag.
 • De DISC analyse wordt ingevuld vanuit de eigen perceptie.
 • Ga vertrouwelijk om met de informatie van anderen.
 • De vragenlijst dien je onder tijdsdruk te maken.

DISC profiel


DISC profiel 

Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld bespreekt een DISC trainer of DISC coach het profiel met je. Uit het DISC profiel kunnen verschillende ‘dominante’ stijlen naar boven komen. Je kunt ‘hoger’ of ‘lager’ scoren op de volgende stijlen:

D = Daadkrachtig, Direct             
Hoe je omgaat en reageert op problemen en uitdagingen.

I  = Interactief, Inspirerend          
Hoe je anderen beweegt en overhaalt tot jouw standpunt.

S = Stabiel, Sociaal                    
Hoe je omgaat met en reageert op veranderingen in jouw omgeving.

C = Conformerend, Consciëntieus 
Hoe je reageert op en omgaat met details, gestelde regels en procedures.

Wil je meer weten over de stijlen? Lees dan de blog over het DISC Profiel.

trainingTip DISC training (individueel of met je team)

DISC profiel Analyse

Aan de hand van een vragenlijst met 24 vragen, ontvang je dus een DISC gedragsprofiel. Er is hierin nogmaals geen goede of foute uitslag. In dit DISC profiel staat een uitgebreide beschrijving over jouw gedrags- en communicatie voorkeursstijlen.

In het rapport staan ook 3 Grafieken die een DISC profiel beschrijven. Zie hieronder een beschrijving op volgorde waarin je ze ook interpreteert:

 • Grafiek 3 laat zien wat je in je hebt. Dat is als het ware jouw motor.
 • Grafiek 1 laat je publieke zelf Dat is wat je laat zien in een context met anderen. Dat is het gedrag wat van jou wordt verwacht door anderen. Vanuit jouw perceptie natuurlijk.
 • Als laatste, Grafiek 2 laat zien hoe je reageert onder druk of stressvolle situaties. Iedereen heeft reacties vanuit het verleden die vertrouwd zijn. Dit kunnen hardnekkige patronen zijn en is dus niet het ideale, authentieke zelf. Bij voorkeur lijken de drie DISC Grafieken op elkaar want dat kost het minste energie. Ook betekent dat, dat je gebruik maakt van kwaliteiten die je in je hebt.  

DISC analyse

Verschillen tussen de grafieken,  disbalans?

Grafieken die op elkaar lijken duiden op harmonie. Je omgeving vraag wat je ‘in je hebt’ en je overreageert niet onder druk. Echter, verschillen tussen de grafieken geven aan dat iemand in verandering of transitie zit. Bijvoorbeeld bij verschillen tussen Grafiek 1 en 2, kan het zijn dat de omgevingseisen gedrag van je afdwingen dat niet in overeenstemming is met je normale reactiepatronen. Je bent je dan aan het aanpassen en dat kan stress veroorzaken. Wanneer er verschillen zitten tussen grafiek 1 en 3, kan het zijn dat je een ontwikkeling doormaakt, wat soms moeite kan kosten. Het kan ook zijn dat je teveel van jezelf vraagt óf juist een bepaalde kwaliteiten niet helemaal tot uiting laat komen. Bijvoorbeeld: je scoort op de zelf perceptie, dus wat je ‘in je hebt’ (grafiek 3) een hoge D en laat dat in de omgeving niet zien (grafiek 1). Een relevante vraag is dan: ‘’heb je wel voldoende uitdaging?’’ Zo kun je hele relevante vragen stellen bij de grafieken.

DISC toepassen in de praktijk

De DISC analyse helpt je om de interactie met anderen te verbeteren, diversiteit in mensen waarderen en te zien waar je kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden liggen. Het helpt dan ook om de DISC analyse met een coach te bespreken voor een goeie interpretatie en om een goeie vertaling te maken naar je persoonlijke zelf en context. Een coach kan scherpte aanbrengen en je de juiste vragen stellen. Daarnaast helpt het je profiel ook te bespreken met anderen, zoals je collega’s, vrienden, familie en onbekenden. Dit geeft je nóg meer inzicht en feedback. Wat je er vervolgens met doet is aan jou. De DISC analyse helpt je om concrete doelstellingen voor jezelf te definiëren en een stap te maken in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat is vaak nog niet zo eenvoudig. De DISC analyse geeft je inzicht in wat je nodig hebt, welke omgeving het beste bij je past, welke kwaliteiten je bezit en hoe je het beste samenwerkt met anderen.

Waar kan ik een DISC test doen?

Wij hebben een gratis online DISC test ontwikkeld die je op onze website kunt doen. Daarnaast zijn we bij de Zelforganisatie Fabriek gespecialiseerd in het afnemen van officiële DISC profielen. Neem contact met ons op als je daar interesse in hebt.

Samenvatting

Kortom, het begrijpen van de 4 ‘persoonlijkheidsstijlen’ helpt je om beter te communiceren, conflicten te voorkomen of te verminderen, de verschillen in anderen te waarderen, vertrouwen te winnen en anderen positief te beïnvloeden. Daarnaast kun je iemand beter motiveren als je zijn of haar gedragsstijlen kent. En door gedragsstijlen te kennen kan de communicatie flink verbeteren. Ook helpt het je een omgeving vinden waarin je je prettig voelt. 

Wil jij met DISC aan de slag?

Volg onze DISC training of vraag een incompany DISC training aan. 

Ook interessant:


Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in zelforganisatie en alles wat daarbij komt kijken. Volg een van onze trainingen of breng zelforganisatie naar een volgende stap met een van onze teamcoaches. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.

Sluit Menu