Gedragsstijlen- welke 4 gedragsstijlen zijn er

Gedragsstijlen: welke 4 gedragsstijlen zijn er?

DISC is een gedragsmodel dat inzichtelijk maakt welk gedrag mensen inzetten in hun omgeving. Het uitgangspunt van DISC is dat er 4 verschillende gedragsstijlen van elkaar te onderscheiden zijn. De verschillende gedragsstijlen zijn: Daadkrachtig, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. Deze gedragsstijlen geven aan wat jouw voorkeur is. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het gedrag dat wij vertonen, afhankelijk is van de context waarin we zijn. Ga maar na, je zult wellicht herkennen dat jij je anders gedraagt op de werkvloer dan thuis, en weer anders als je bij vrienden of familie bent. Sterker nog, hoe gedraag jij je in een nieuwe situatie met vreemde mensen?

disc model

Hoe werkt een DISC gedragsstijlen analyse?

Een DISC analyse meet jouw gedrag in een bepaalde context. Tijdens het invullen van een DISC analyse is het goed om alle vragen vanuit één en dezelfde context te beantwoorden, omdat jouw gedragsstijl varieert per context. De uitslag van de analyse zegt vooral iets over jouw gedrag in die context. Dit betekent dat als de context verandert, je gedrag dat ook doet. Je bent dus nooit je gedrag.

Verwarringen over de gedragsstijlen

Veel mensen associëren DISC met de kleuren en je hoort vast wel eens uitspraken als “Hij is zó blauw” of “onze directrice is enorm rood”. Als je mensen dit hoort zeggen, gebruiken ze de kleuren van het DISC model om te labelen en maken ze gedrag persoonlijk. Dat doen we overigens allemaal. Gedrag persoonlijk maken. Dat is onze manier om te bepalen hoe we ons moeten verhouden ten aanzien van de andere persoon. Zijn we veilig? Moeten we vluchten of gaan we het gevecht aan? We doen het overigens ook vaak de andere kant op: We vatten gedrag van de ander persoonlijk op. Ons brein doet aannames op basis van wat de ander verbaal en non-verbaal op ons overdraagt. Kun je je voorstellen hoeveel misvattingen in een paar seconden kunnen optreden tussen twee personen? De kunst is om te beseffen dat gedrag niet persoonlijk is. Het is niet wie iemand is, maar wat die persoon laat zien en dat is afhankelijk van zijn omgeving.

 

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Meerwaarde van DISC gedragsstijlen

DISC als instrument maakt inzichtelijk welke gedragsstijlen mensen prefereren in het aangaan van relaties en interactie met anderen, in het nemen van besluiten, in het omgaan met regels, details en veranderingen. Je leert daarmee je eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen. Door de behoeftes (en angsten) die schuilgaan achter gedrag te kennen, geeft jou dit de mogelijkheid om vanuit begrip en verbinding het gedrag van de ander te bekijken in plaats van te oordelen of het op jezelf te betrekken.

Hoe pas je DISC toe?

DISC geeft naast inzicht in behoeftes, angsten, kwaliteiten en valkuilen, ook de taal om gedrag bespreekbaar te maken. Als je gedrag van persoonlijkheidskenmerken loskoppelt, maakt dat het praten over gedrag makkelijker. Vooral in een setting waarin mensen met elkaar samenwerken. Dan vertonen we gedrag waarmee we onze kwaliteit inzetten, maar het kan ook gedrag zijn dat uit onze valkuil voorkomt. Vooral de laatste versie van gedrag is niet even functioneel in samenwerking. Alleen hoe maak je dat bespreekbaar? Het DISC model leert je onder andere bepaalde gedragskenmerken te herkennen om er vervolgens woorden aan te kunnen geven zoals besluitvaardig, enthousiast, bedachtzaam, ondersteunend en analytisch. Hoe makkelijker het wordt om gedrag onderling bespreekbaar te maken, hoe effectiever de samenwerking zal verlopen. Daarom zet de Zelforganisatie fabriek DISC altijd in als instrument bij trajecten richting zelforganisatie en zelfsturing, wanneer we werken aan teamontwikkeling bij de klant, en in onze in-company Feedback Training. Als het om persoonlijk leiderschap gaat, zetten we DISC in om jezelf, en je talenten en valkuilen beter te leren kennen. DISC is een veelzijdig instrument, net als ons gedrag!

 

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Leuk voor jou: gratis online een versimpelde DISC-test doen en ontdek jouw profiel binnen een paar minuten

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.