disc-groen

DISC Groen en Stabiel: 4 Krachten & de Valkuil

Ben je DISC groen (oftewel: “S” of “Stabiel/Sociaal”) dan ben je een echte teamspeler. Mensen met een S-stijl willen graag vrede en stabiliteit in een groep creëren en behouden. Ze offeren daarvoor zelfs hun eigen doelen op indien dat nodig is.

Het DISC model geeft inzicht in jouw voorkeursgedrag. Uit een DISC analyse volgt een persoonlijk profiel met vier kleuren.

Karaktertrekken van een stabiel en groen persoon

Een DISC groen persoon (i) is een pragmatische teamspeler, (ii) waardeert stabiliteit in huis, (iii) is consistent, en (iiii) verlangt naar orde en rust. Deze kenmerken worden nu verder uitgewerkt.

Kenmerk #1: pragmatische teamspeler

Mensen met DISC groen zijn praktisch ingesteld in hun acties en gedachten. Verder nemen ze liever niet de beslissing, maar zullen zij zich laten leiden door de wensen van de groep.   

Kenmerk #2: waardeert stabiliteit in huis

Een DISC groen persoon verlangt naar veiligheid, vrede en steun. Vandaar dat stabiliteit binnen hun familie vaak zeer belangrijk is. In het geval dat er in de thuissituatie conflict heerst, zal dit leiden tot stress.

DISC groen - Consistentie van prestatie

Kenmerk #3: consistent

De mensen met S-stijl handhaven graag de status quo en hechten waarde aan traditie. Op werk zal een groen persoon daarom consistent zijn of haar taken uitvoeren en niet snel afwijken van de bestaande situatie.

Kenmerk #4: verlangt orde en rust

Gezien het feit dat DISC groene individuen houden van stabiele en consistente omgevingen, is verandering niet gewenst. Een vaste routine is wat ze willen en zorgen er vaak voor dat alles op de juiste plaats ligt.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Valkuilen voor de S-stijl

Valkuil: is bang voor conflicten, verlies van stabiliteit en verandering

De karaktereigenschappen van een DISC groen persoon zorgen voor een behoefte aan acceptatie en zekerheid. Dit leidt tot angst voor discussies en het verliezen van de stabiele omgeving waar zo naar verlangt wordt. Het is vooral heel moeilijk voor S-stijl mensen als zij zich in een competitieve situatie bevinden waarin slechts één persoon kan winnen.

Hoe werk je samen met een S?

Binnen organisaties werken we vaak met meerdere individuen in een team om een bepaald doel te bereiken. Meerdere individuen betekent bijna altijd dat verschillende DISC stijlen met elkaar samen moeten werken.

Een DISC rood persoon initieert actie en neemt de touwtjes in handen. Een dominant persoon zet globaal de lijnen uit. Een individu met hoge I (initiatief) gaat aan de slag met alle contacten om de werkzaamheden van het team tot een succes te maken. De “S” in het team moedigt iedereen aan en is zeer bereid overal waar mogelijk mee te helpen. De “C” zorgt voor een gedetailleerde uitwerking van de plannen en borgt gedegen kwaliteit.

Zo werkt iedereen samen en behaal je samen resultaat. Om goed samen te werken met een S:

  • Gebruik je vriendelijke tonen tijdens het geven van instructies
  • Geef je persoonlijke, non-verbale acceptatie en zekerheid
  • Geef je de tijd zodat informatie kan worden verwerkt
  • Ben je niet dreigend en geduldig in je communicatie
  • Leg je focus op harmonie en stabiliteit
  • Geef je de groene persoon “Hoe” reacties terwijl je rekening houdt met gezinsbehoeften

verwachtingen in samenwerking tussen D I en S stijl

Het is kenmerkend voor DISC groene personen om hoge eisen te stellen voor henzelf en lage voor anderen.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Hoe geeft een groen persoon leiding?

Iemand met een ‘Hoge S’ persoonlijkheid zal zich meer opstellen als deelnemer in zijn of haar rol als leider. De meeste dagelijkse beslissingen zijn opzij geduwd naar anderen. Een sociale leider zal vooral tijd doorbrengen als luisterend oor en geeft iedereen in de organisatie de ruimte om individuele taken uit te voeren. Deze faciliterende individuen streven naar een vredige organisatie waar alles soepel verloopt.

Benieuwd of jij een groen persoon bent? Doe gratis online een versimpelde DISC-test en krijg inzicht in jezelf

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.