disc-rood

DISC Rood en Dominant: 3 Krachten & 3 Valkuilen

Als je DISC Rood bent dan houd je van een uitdaging. Niets is je te gek. Een rode DISC-stijl baant zich in iedere uitdaging een pad naar succes. Je bent actiegericht en behaalt resultaten. Gefocust op je taak weet je problemen zelf uit de weg te ruimen.

Het DISC model geeft inzicht in jouw voorkeursgedrag. Uit een DISC analyse volgt een persoonlijk profiel met vier kleuren.

Karaktertrekken van een dominant en rood persoon

Een DISC rood persoon heeft over het algemeen (i) veel zelfvertrouwen, (ii) is taakgericht, en (iii) wordt gemotiveerd door directheid. Deze kenmerken worden nu verder uitgewerkt.

disc rood stijl

Kenmerk #1: zelfvertrouwen

Een DISC rood persoon heeft het zelfvertrouwen dat hij of zij vrijwel alles kan bereiken. Dit kan zelfs dermate overtuigend zijn dat meer capabele mensen een D-stijl de leiding toevertrouwen terwijl dat misschien niet altijd terecht is. Een rood persoon heeft het graag over geleverde prestaties en minder graag over gemaakte fouten.

een dominant rood persoon is resultaatgericht

Kenmerk #2: taakgericht

Mensen die DISC rood zijn zetten alles op alles om doelen te bereiken, en hebben hierdoor niet altijd aandacht voor meningen van anderen. Een mening van iemand anders ziet een dominante stijl dikwijls als een barrière waar hij of zij vervolgens dwars doorheen dendert. Rode mensen zijn dus niet bang voor conflict en kan daarom koud of ongevoelig overkomen.

Een persoon met een dominante stijl ziet taken die naar een doel leiden, niet mensen die samen een doel behalen.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Kenmerk #3: to the point

Stel je voor: iemand moet een presentatie geven voor het bestuur van een organisatie waarin veel DISC rode bestuurders zitten. Deze persoon bereidt de presentatie grondig voor, overweegt diverse perspectieven, zoekt naar achtergrondinformatie, en komt tot een eerste versie van een presentatie. In de weken erna wordt de presentatie nog enkele keren verfijnd zodat het verhaal feitelijk klopt en gedetailleerd is onderbouwd.

Deze persoon zal in de presentatie al snel onderbroken worden als er een dominante rode bestuurder binnen de organisatie zit. Rode mensen zijn namelijk niet geïnteresseerd in details en achtergrondinformatie, maar in de grote lijnen en in snel to the point komen.

Valkuilen voor de D-stijl

Valkuil #1: Angst uitgebuit te worden / controle te verliezen

Een “D” wil in de drivers seat zitten. Een grote angst is om de controle te verliezen. Dominante personen willen grip houden op het resultaat, en controleverlies kan leiden tot het zoeken van de confrontatie. Een rood persoon zal in deze situatie niet voorzichtig of geduldig reageren maar er met gestrekt been ingaan. In bepaalde / veel gevallen onnodig.

Valkuil #2: Weinig empatisch

Een DISC rood persoon geeft zoals we eerder bespraken niet zoveel om de mening van anderen. Dit is een valkuil. D’s denken dat hun beoordeling juist is, omdat zij zich op feiten baseren.

Kortom, dominante personen denken dat ze altijd gelijk hebben en daardoor kan het lastig zijn jouw mening over te brengen op een D. Mensen die langere tijd met een heftig rood persoon samenwerken kunnen zich gebruikt voelen omdat er te weinig oog is voor hun perspectief. Zeker voor gevoelige mensen kan dit een probleem zijn.

Een dominant en rood persoon moet leren luisteren en sensitiviteit ontwikkelen voor behoeften van anderen. Niet luisteren pakt op de lange termijn kostbaar uit.

Valkuil #3: Ongeduldig

Omdat rode personen blind voor hun doel gaan kunnen ze niet alleen ongevoelig zijn, maar ook ongeduldig. Het is voor mensen met de D-stijl hard werken om geduld op te brengen.

Hoe werk je samen met een D?

Binnen organisaties werken we vaak met meerdere individuen in een team om een bepaald doel te bereiken. Meerdere individuen betekent bijna altijd dat verschillende DISC stijlen met elkaar samen moeten werken.

Een DISC rood persoon initieert actie en neemt de touwtjes in handen. Een dominant persoon zet globaal de lijnen uit. Een individu met hoge I (initiatief) gaat aan de slag met alle contacten om de werkzaamheden van het team tot een succes te maken. De “S” in het team moedigt iedereen aan en is zeer bereid overal waar mogelijk mee te helpen. De “C” zorgt voor een gedetailleerde uitwerking van de plannen en borgt gedegen kwaliteit.

Zo werkt iedereen samen en behaal je samen resultaat. Om goed samen te werken met een D:

  • Leg je je focus op acties en doelen
  • Ben je direct en stevig in je communicatie
  • Houd je geen uitgebreid betoog maar ben je te the point
  • Geef je de rode persoon tijd om jouw ideeën te overwegen
  • Laat je de dominante persoon zijn of haar gang gaan
  • Geef je globale instructies

verwachtingen in samenwerking tussen D I en S stijl

Het is kenmerkend voor DISC rode personen om meer van anderen te verwachten dan van zichzelf.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Hoe geeft een rood persoon leiding?

Iemand met een ‘Hoge D’ persoonlijkheid heeft de neiging autocratisch te werk te gaan, oftewel: hij of zij bepaalt. Dit heeft tot gevolg dat in een organisatie waarin een rood en dominant persoon de leiding heeft verantwoordelijkheden en bijbehorende taken duidelijk worden uitgedacht. Zo kan verticaal door de organisatie het geheel strak worden aangestuurd. Een autocratische leiderschapsstijl kan in bepaalde omgevingen goed werken, bijvoorbeeld in crisissituaties waar orde op zake moet worden gesteld binnen een organisatie.

Benieuwd of jij een rood persoon bent? Doe gratis online een versimpelde DISC-test en krijg inzicht in jezelf

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.