disc-geel

DISC Geel en Interactief: 3 Krachten & 2 Valkuilen

Voor iemand die DISC geel is (ookwel: “I” of “Interactief”) is inspireren een koud kunstje. Doordat mensen met een I-stijl handig zijn in de omgang en positief in het leven staan, zijn zij in staat gemakkelijk anderen te beïnvloeden en motiveren.

Het DISC model geeft inzicht in jouw voorkeursgedrag. Uit een DISC analyse volgt een persoonlijk profiel met vier kleuren.

Karaktertrekken van een interactief en geel persoon

Een DISC geel persoon heeft over het algemeen (i) geen moeite om anderen te vertrouwen en te accepteren, (ii) een begripvolle, vriendelijke, benaderbare houding, en (iii) een druk sociaal leven.

disc geel en interactief is makkelijk van vertrouwen

Kenmerk #1: geen moeite om anderen te vertrouwen of te accepteren

Een DISC geel persoon is gericht op mensen en relaties, waardoor zij anderen gemakkelijk vertrouwen en accepteren. Ook als je anders bent dan zij. I’s zien potentie en zullen anderen blijven aanmoedigen, zelfs wanneer anderen al lang de handdoek in de ring hebben gegooid. Een onconditioneel vertrouwen dus.

een disc geel persoon is aardig benaderbaar en begripvol

Kenmerk #2: begripvol, vriendelijk, benaderbaar

Mensen die DISC geel zijn begeven zich graag in een positieve en vriendelijke omgeving. Ze hebben uitstekende verbale capaciteiten en ook hun non-verbale communicatie straalt benaderbaarheid uit.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Kenmerk #3: een druk sociaal leven

Even lekker een avondje alleen op de bank ploffen en TV-kijken. Een erger beeld is er bijna niet voor gele personen. Iemand die hoog scoort op Interactief houdt van een volle agenda waarin steeds met anderen wordt afgesproken. Iemand die weinig geel in zich heeft kan al moe zijn na het aanhoren van de activiteiten van een geel persoon.

Valkuilen voor de I-stijl

Valkuil #1: extreme hang naar erkenning

Er kan spanning ontstaan wanneer een DISC geel persoon aandacht moet delen. Het zelfvertrouwen van een geel persoon komt vooral voort uit sociale situaties, en niet in het middelpunt staan kan dan even slikken zijn. Zonder erkenning voelt een geel persoon zich leeg.

Waar acceptatie en erkenning grote drijvers zijn voor gele personen, is afkeuring de grootste angst.

Valkuil #2: ongeorganiseerd

Gele personen zijn ieders vriend, maar al dat sociale contact zorgt er ook voor dat er minder tijd (en interesse) overblijft om dingen goed te organiseren. Hierdoor kun je zeggen dat mensen die Interactief zijn over het algemeen ook ongeorganiseerd zijn.

Ze hebben mooie verhalen en plannen, maar doordat ze geneigd zijn over te veel dingen tegelijk enthousiast te worden lijken zaken vaak niet af te komen. Doordat een “I” verbaal handig is weet hij of zij direct allerlei excuses te verzinnen over waarom zaken niet af zijn.

Ken je iemand die vaak zijn sleutels of zonnebril kwijt is? Dan is dat waarschijnlijk een geel individu.

Hoe werk je samen met een I?

Binnen organisaties werken we vaak met meerdere individuen in een team om een bepaald doel te bereiken. Meerdere individuen betekent bijna altijd dat verschillende DISC stijlen met elkaar samen moeten werken.

Een DISC rood persoon initieert actie en neemt de touwtjes in handen. Een dominant persoon zet globaal de lijnen uit. Een individu met hoge I (initiatief) gaat aan de slag met alle contacten om de werkzaamheden van het team tot een succes te maken. De “S” in het team moedigt iedereen aan en is zeer bereid overal waar mogelijk mee te helpen. De “C” zorgt voor een gedetailleerde uitwerking van de plannen en borgt gedegen kwaliteit.

Zo werkt iedereen samen en behaal je samen resultaat. Om goed samen te werken met een I:

  • Leg je je focus op relaties en leuke activiteiten
  • Sla een informele, vriendelijke, positieve toon aan
  • Geef gele personen de tijd om hun gevoel onder woorden te brengen
  • Help om woorden om te zetten naar een plan van aanpak
  • Geef complimenten en beloon hen wanneer I’s taken oppakken
  • Neem organisatietaken van de Interactieve persoon over

verwachtingen in samenwerking tussen D I en S stijl

Het is kenmerkend voor DISC gele personen om zowel lage eisen voor henzelf als voor anderen te stellen.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Hoe geeft een geel persoon leiding?

Iemand met een ‘Hoge I’ persoonlijkheid heeft ziet leiderschap als iets dat het best democratisch benaderd kan worden. Het faciliteren van open communicatie en het stimuleren van verschillende initiatieven in de organisatie zijn tweede natuur voor de “I”-leider.

Een Interactieve leider geeft vrijheid en delegeert verantwoordelijkheid, maar wenst wel de mogelijkheid te hebben om voor belangrijke zaken de knoop door te hakken. De invalshoeken van verschillende betrokkenen neemt deze leider wel mee in het besluit.

Benieuwd of jij geel bent? Doe gratis online een versimpelde DISC-test en krijg inzicht in jezelf

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.