disc-model

DISC model uitgelegd (+ 5 tips om iemands DISC stijl snel te bepalen)

DISC is een model voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. De DISC methode laat zien welke gedrags- en communicatievoorkeursstijlen iemand heeft. DISC zegt dus iets over je persoonlijkheid. Namelijk, hoe we graag communiceren met anderen, hoe we behandeld willen worden, hoe we effectief samenwerken, welke omgeving onze voorkeur heeft en hoe we gemotiveerd raken. Als je al concreet hiermee aan de slag wilt kun je ons blog over DISC werkvormen lezen.

disc model toegepast tijdens training

Wat is het DISC model?

DISC geeft inzicht in gedrag en communicatie. Het DISC kleurenmodel onderscheidt 4 stijlen om te komen tot een persoonlijk DISC Profiel:

De DISC methode helpt om de effectiviteit van mensen, teams en organisaties te vergroten. Inzicht in de DISC-stijlen draagt bij aan het benutten en erkennen van talenten. Hierdoor zie je dat teams beter gaan samenwerken.

Leuk voor jou: gratis online een versimpelde DISC-test doen en ontdek jouw profiel binnen een paar minuten

DISC model geschiedenis

Het DISC model komt voort uit de persoonlijkheidstypes van Jung, een bekende psycholoog van begin jaren 20. Jung beschreef vier persoonlijkheidstypen waar vele persoonlijkheidstesten uit zijn ontstaan, zoals de MBTI ,maar ook de DISC theorie. Factoren die bijdragen aan de gedragsstijlen van DISC zijn erfelijkheid, rolmodellen en ervaringen. Gedrag komt altijd voort uit een combinatie van genetisch bepaalde aspecten en de invloed van de omgeving.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Het DISC model uitgelegd

Het DISC kleurenmodel kent twee assen. De eerste as geeft de snelheid en directheid weer. Op de as staat snel tempo (initiatief) tegenover rustig tempo (afwachtend). Ben je verbaal en direct of ben je iets rustiger en wacht je liever af?

De andere as geeft aan of je meer taakgericht of mensgericht bent. Kies je eerder voor feiten en onderbouwing of kies je meer op gevoel en geef je snel vertrouwen? De assen leggen de basis voor de vier DISC-stijlen.

disc model

De kleuren van DISC

We spreken liever niet te vaak in DISC kleuren omdat het stigmatiserend werkt. Je bent niet rood of groen. Wel helpen de kleuren en DISC-stijlen om taal en structuur te geven aan gedrag. Zie hieronder de DISC kleuren verder uitgelegd.

 • D-stijl (Daadkracht) – Rood
  Mensen met een D-stijl zijn vaak assertief, direct en geïnteresseerd in de hoofdlijnen. Zij hebben een sterke wil en zijn goed in het nemen van beslissingen.
 • I-stijl (Interactief) – Geel
  Mensen met een I-stijl praten graag, zijn vriendelijk en maken snel contact met andere mensen. Vaak zijn ze optimistisch en komen zij met creatieve ideeën.
 • S-stijl (Sociaal) – Groen
  Mensen met een S-stijl zijn goede luisteraars en komen vaak rustig over. Ook kunnen ze goed samenwerken doordat ze sociaal, stabiel, loyaal en praktisch zijn.
 • C-stijl – Blauw
  Mensen met een C-stijl vinden het leuk om feiten en details te verzamelen en zijn over het algemeen grondig. Vaak zijn ze analytisch, nauwkeurig, doch ook wat gevoelig.
Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

5 Tips om iemands DISC stijl snel te zien

Wil je iemand snel leren herkennen zodat je je communicatie en gedrag kunt aanpassen of iemands kwaliteiten wil benutten? Volg dan de volgende tips zodat je het DISC model snel kunt toepassen.

 • Tip 1: Heeft iemand een snel tempo of een rustig tempo? Mensen met een rustig tempo hebben vaak een S (groene) of een C (blauwe) stijl. Je herkent een snel tempo aan ongeduldigheid, initiatief nemen of snel resultaten willen behalen. Mensen met een rustig tempo wachten liever af, zijn volgend of verzamelen liever eerst feiten.
 • Tip 2: Is iemand meer taakgericht of mensgericht? Mensen die meer taakgericht zijn hebben van een D (rode) of een C (blauwe) stijl. Is iemand heel erg gericht op doelen, taken, feiten? Dan is dat meer taakgericht. Is iemand meer bezig met de relatie, mensen inspireren etc. dan is dat meer mensgericht.
 • Tip 3: Luister goed naar iemands communicatie en waar deze persoon naar zoekt. Is het controle? Dan is het waarschijnlijk iemand met een dominante D-stijl. Is het erkenning? Dan is het waarschijnlijk iemand met een dominante I-stijl. Is het acceptatie? Dan is het waarschijnlijk iemand met een dominante S-stijl. Is het nauwkeurigheid? Dan is het waarschijnlijk iemand met een dominante C-stijl.
 • Tip 4: Kijk goed naar de kwaliteiten van een persoon. Hierbij voorbeelden van kwaliteiten per stijl. Sterke punten van een D-stijl zijn: daadkracht, leiderschap en doelgerichtheid. Sterke punten van een I-stijl zijn: overtuigend, enthousiast en inspirerend. Sterke punten van een S-stijl zijn: luisteren, teamwerk en dingen afmaken. Sterke punten van een C-stijl zijn: plannen, analyse en integratie.
 • Tip 5: Doe een erkende DISC analyse en volg een DISC training bijvoorbeeld samen met je team.

Leuk voor jou: gratis online een versimpelde DISC-test doen en ontdek jouw profiel binnen een paar minuten

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgende stap. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.