Modellen-persoonlijk-leiderschap

Met deze modellen krijg je grip op je persoonlijk leiderschap

Op maandagavond kijk ik graag naar het programma ‘Kamp van Koningsbrugge’. Een programma waarin gewone, sportieve burgers een zware commandotraining ondergaan. Ik zit dan zelf onder een dekentje op de bank met een kop thee en mijn man die zich afvraagt waarom ik dit als niet-sportieveling zo leuk vind om te kijken. Als psycholoog vind ik dit ontzettend interessant, omdat dit soort programma’s verschillende modellen van persoonlijk leiderschap in een snelkookpan laat zien. Onder extreme omstandigheden vallen alle gepolijste maniertjes weg en gaat het des te meer om hoe jij in je hoofd omgaat met de extreme uitdagingen van een commandotraining.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Natuurlijk is de hierboven genoemde extreme manier van je ontwikkelen niet voor iedereen, maar ook jij kunt meer grip krijgen op jouw persoonlijk leiderschap. In deze blog bespreek ik 3 modellen voor persoonlijk leiderschap die je daarbij kunnen helpen. Om te beginnen, wat is persoonlijk leiderschap? Bij de Zelforganisatiefabriek hanteren wij het volgende uitgangspunt: Persoonlijk leiderschap draait om het nemen van regie over jouw eigen leven. Door te onderzoeken wat je waarden en talenten zijn, kun je doelen kiezen die bij jou passen. Zo kun je zowel zakelijk als privé bewuste keuzes maken zodat je een gelukkiger leven zal leiden. Ook interessant is om verder te lezen over de kwaliteiten die komen kijken bij persoonlijk leiderschap.

Het model van de mindset: Growth vs. fixed

Het eerste model wat je kan helpen is een ‘growth mindset’. Het is een goed idee om te onderzoeken of je een fixed of een growth mindset hebt. Mensen met een ‘fixed’ of ‘vaste’ mindset geloven dat het vaststaat of je iets kunt of niet. In commandotermen zou dit bijvoorbeeld zijn: “ik kan nu eenmaal niet kaartlezen, of navigeren”. Deze mindset maakt dat je uitdagingen op dit vlak uit de weg gaat. Mensen met een growth of groeimindset geloven dat dingen zijn aan te leren met hun eigen inzet. Zij zeggen eerder: “ik kan nóg niet kaartlezen, maar ik ga me inspannen om het onder de knie te krijgen”. Mensen met een groeimindset zullen eerder een uitdaging aangaan.

Growth vs. fixed mindset

Op verschillende gebieden in je leven kun je verschillende mindsets hebben. Zo kan het zijn dat je denkt: “ik heb nu eenmaal geen wiskundeknobbel en dus ga ik rekenen uit de weg”, terwijl je je met volle overtuiging stort op het leren van een nieuwe taal. Het is de moeite waard om te onderzoeken op welke gebieden van je leven je een ‘fixed’ en op welke gebieden je een ‘growth’- of ‘groeimindset’ hebt. Om je te ontwikkelen in je persoonlijk leiderschap wil je naar een groeimindset toe op meer gebieden in je leven. Dit helpt je om meer uitdagingen aan te durven gaan.

Zingeving volgens de Golden Circle: Het ‘why’ model van persoonlijk leiderschap

Een ander bekend begrip binnen de modellen van persoonlijk leiderschap draait om de kracht van een sterk gevoel van zingeving. Waar doe je het allemaal voor? Wat is jouw motivatie? Wat is jouw drive? Dit wordt deelnemers in ‘Kamp van Koningsbrugge’ bijvoorbeeld vaak gevraagd. Een sterke motivatie, die verder gaat dan de bewijsdrang van je sportiviteit, gaat je helpen om het in zo’n programma vol te houden zo blijkt. Maar ook in het dagelijks leven helpt het om je bewust te zijn van jouw motivatie. Een model waar je hiermee aan de slag kunt gaan is de Golden Circle. 

In zijn populaire TED talk legt Sinek uit dat je motivatie te vinden is in drie cirkels. De buitenste cirkel gaat om: ‘Wat’. Wat doe je graag waar je blij van wordt? Welke dingen geven je voldoening? Daarbinnen bevindt zich de cirkel ‘Hoe’. Hoe doe je dit en welk gedrag laat je daarbij zien? De belangrijkste cirkel zit echter in het midden: Je ‘Why’. Waarom doe je wat je doet? Wat is jouw diepere motivatie en wat brengt je dit? Het is volgens Sinek belangrijk om op zoek te gaan naar jouw diepere motivatie, jouw ‘Why’ in de binnenste cirkel. Vervolgens kun je met deze diepere motivatie in beeld ook meer betekenis te geven aan wat je doet en hoe je iets doet. Dit maakt ook dat je je zekerder voelt in de keuzes die je maakt en helpt je om uit te leggen waarom je iets graag wilt. Dit geeft jouw persoonlijk leiderschap een enorme boost. 

Covey’s model van persoonlijk leiderschap: ‘De cirkel van invloed’

Het derde model van persoonlijk leiderschap is de ‘Cirkel van invloed en betrokkenheid’ van Stephan Covey. Er zijn veel dingen in het leven waar je je betrokken bij kunt voelen of waar je je druk over kunt maken. Dit alles vertegenwoordigt de cirkel van betrokkenheid. Binnen deze onderwerpen zijn er echter maar een beperkt aantal zaken waar je daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen. Dit is de, vaak wat kleinere, binnencirkel: de cirkel van invloed. De kunst is om je te richten op die binnencirkel door aandacht geven aan de dingen waar jij invloed op hebt. 

Praktische voorbeelden

In ‘Kamp van Koningsbrugge’ staan de deelnemers tot op het bot verkleumd en vermoeid te wachten op de volgende opdracht. De leider zegt, geheel volgens dit model: wat er gaat komen weet je niet, het enige waar je je nu op hoeft richten is je ademhaling, de rest doet er niet toe. Een heel extreme versie van het model van Covey, maar ook in het dagelijks leven is het handig om je meeste energie te steken in de dingen waar je invloed op hebt. Je zorgen maken over zaken die buiten jouw invloed liggen kosten veel energie. Energie die je liever richt op de dingen waarin jij iets kunt betekenen. Ook het toepassen van dit model op je leven vergroot jouw persoonlijk leiderschap. Gelukkig hoeven we niet allemaal mee te doen aan extreme programma’s met commandotrainingen, maar kunnen we ook in het dagelijks leven aan de slag met onze modellen van persoonlijk leiderschap. Wil je meer praktische tips? Lees dan ons andere blog over persoonlijk leiderschap met 6 oefeningen om zelf aan de slag te gaan.

Heb je vragen of wil je meer weten over persoonlijk leiderschap? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl. Heb je interesse in een persoonlijk leiderschap training? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een voorstel op maat.

Dit blog is onderdeel van een reeks over het onderwerp persoonlijk leiderschap. Zo hebben we blogs over verschillende onderwerpen die allen bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap. Benieuwd? We hebben er hier nog een paar voor je op een rijtje gezet: 

In dit blog heb ik gebruik gemaakt van inzichten uit deze artikelen: Dweck, C. S., (2007). Mindset. The new psychology of success. Ballentine books inc. en Covey, S. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, (2010), Business Contact.