DISC Blauw en Consciëntieus- 4 Krachten & 2 Valkuilen wat is het uitleg

DISC Blauw en Consciëntieus: 4 Krachten & 2 Valkuilen

Als DISC blauw (oftewel: “C” of “Consciëntieus/Conformerend/Correct”) sta je bekend om dingen correct en nauwkeurig uit te voeren. Iemand met een C-stijl is analytisch en wilt graag stabiliteit en duidelijkheid. Daarom zijn het verzamelen van feiten en gedetailleerde informatie activiteiten die blauwe mensen graag doen.

Het DISC model geeft inzicht in jouw voorkeursgedrag. Uit een DISC analyse volgt een persoonlijk profiel met vier kleuren.

Karaktertrekken van een consciëntieus en blauw persoon

Een DISC blauw persoon heeft over het algemeen (i) een neiging naar producten ten opzichte van processen, (ii) een voorkeur voor structuur, (iii) een behoefte aan nauwkeurigheid en precisie, (iiii) een voorzichtige aanpak als het aankomt op verandering en stelt vragen voor verduidelijking. De genoemde kenmerken worden nu verder uitgewerkt.

DISC blauw - Product over Proces

Kenmerk #1: een neiging naar producten ten opzichte van processen

Net zoals de D-stijl zijn mensen met een C-stijl meer taakgericht, maar verschillen C’s van D’s omdat zij zich vaak concentreren op het creëren van kloppende en kwalitatieve producten.

DISC blauw - StructuurKenmerk #2: een voorkeur voor structuur

Een DISC blauw persoon bevindt zich liever in een situatie met structuur dan in een situatie met veel spontaniteit, door de drang naar kwaliteit en orde. Het uitvoeren van taken gebeurt dan ook stap-voor-stap.

Kenmerk #3: behoefte aan nauwkeurigheid en precisie

Aangezien mensen met DISC blauw ervan houden dingen correct uit te voeren en een oog hebben voor detail, prefereren zij een omgeving waar alles nauwkeurig is benoemd, gelabeld en een exacte plek heeft.

Kenmerk #4: voorzichtige aanpak als het aankomt op verandering en stelt vragen voor verduidelijking

Het kost voor een C-stijl individu wat tijd om gerustgesteld en comfortabel te worden met verandering. Ze zullen alle relevante informatie verwerken en gaandeweg de veranderingen herhaaldelijk evalueren. Als blijkt dat de verandering goed bevalt zal deze trouw worden opgenomen in de structuur.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Valkuilen voor de C-stijl

Valkuil #1: Slecht tegen kritiek

Over het algemeen kunnen blauwe mensen niet zo goed omgaan met kritiek. Ze zijn vaak al streng voor henzelf als het aankomt op hun prestaties en internaliseren kritiek van anderen.

Valkuil #2: Kritisch en veeleisend onder druk

DISC blauwe personen zijn niet alleen kritisch op zichzelf, ook kunnen ze veel druk opleggen bij een ander. Werk je samen aan een project, dan worden er dus hoge verwachtingen opgelegd.

Hoe werk je samen met een C?

Binnen organisaties werken we vaak met meerdere individuen in een team om een bepaald doel te bereiken. Meerdere individuen betekent bijna altijd dat verschillende DISC stijlen met elkaar samen moeten werken.

Een DISC rood persoon initieert actie en neemt de touwtjes in handen. Een dominant persoon zet globaal de lijnen uit. Een individu met hoge I (initiatief) gaat aan de slag met alle contacten om de werkzaamheden van het team tot een succes te maken. De “S” in het team moedigt iedereen aan en is zeer bereid overal waar mogelijk mee te helpen. De “C” zorgt voor een gedetailleerde uitwerking van de plannen en borgt gedegen kwaliteit.

Zo werkt iedereen samen en behaal je samen resultaat. Om goed samen te werken met een C:

  • Verwacht je in een conflict voorzichtige en/of negatieve reacties
  • Beantwoord je rustig alle vragen
  • Ben je geduldig en volhardend
  • Geef je “waarom” antwoorden
  • Mix je nauwkeurige informatie met garanties
  • Geef je de tijd om informatie te valideren
  • Geef je een stap-voor-stap aanpak

verwachtingen in samenwerking tussen D I en S stijl

Het is kenmerkend voor DISC blauwe personen om zowel hoge eisen voor henzelf als voor anderen te stellen.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Hoe geeft een blauw persoon leiding?

Iemand met een ‘Hoge C’ persoonlijkheid heeft de neiging om bureaucratisch te werk te gaan. Hij of zij benadrukt dat het creëren en volgen van correcte procedures leidt tot het succesvol uitvoeren van taken. Een consciëntieuze leider geeft vrijheid, zolang men de afspraken nakomt en het beleid volgt.

Benieuwd of jij een blauw persoon bent? Doe gratis online een versimpelde DISC-test en krijg inzicht in jezelf

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.