Persoonlijk-leiderschap-ontwikkelen

Persoonlijk Leiderschap Ontwikkelen: start met 5 stappen

Persoonlijk leiderschap gaat over regie nemen over jouw eigen leven. Door te onderzoeken wat je waarden en talenten zijn kun je doelen kiezen die bij jou passen. Zo kun je zowel zakelijk als privé bewuste keuzes maken zodat je een gelukkiger leven zal leiden. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen klinkt dus interessant.

Maar hoe start je met zoiets?

persoonlijk leiderschap ontwikkelen met kennis van het brein

Hoe onze hersenen ons tegen kunnen werken

Voordat we bespreken waarom onze hersenen ons soms tegen kunnen werken, eerst wat meer over de opbouw van ons brein:

 1. De hersenstam: in dit gedeelte van je hersenen worden instinctieve zaken geregeld als ademhalen of de hartslag.
 2. Het limbisch systeem: hier worden zaken als bloeddruk en lichaamstemperatuur geregeld. Maar ook bijvoorbeeld eten, slapen en drinken. Daarnaast zit de amygdala in dit stuk van de hersenen en daar ontstaan emoties.
 3. De neocortex is veruit het grootst (80%): dit deel van de hersenen zorgen ervoor dat je besluiten neemt, de woorden snapt die je nu leest, en besluiten kunt nemen over kwesties.

Over het functioneren van onze hersenen moeten we nog erg veel ontdekken, maar we kunnen wel stellen dat een groot deel van ons gedrag beïnvloed wordt door onze hersenen zonder dat wij dat zelf doorhebben. Onze hersenen kunnen dus met ons aan de haal gaan.

Tegenwerking
Heb jij wel een gedachten als: “die presentatie die ik moet geven gaat sowieso knullig worden” of “ik vind m’n baan niet leuk maar het geeft zekerheid en ik kan niets anders” of “ik solliciteer niet op de baan van teamleider, het lijkt me heel leuk maar ik ben helemaal niet sociaal genoeg”. Hier helpen je hersenen je niet bepaald. Je hebt overtuigingen die je in de weg zitten.

Turbo-routes
In de loop van ons leven vormen patronen zich in onze hersenen. Je zou kunnen zeggen dat je hersenen turbo-routes ontwikkelen voor zaken die je vaker doet/ meemaakt/ denkt. Hierdoor kun je veel op de automatische piloot doen, maar het risico is dat je ook automatische routes maakt voor gewoonten die eigenlijk helemaal niet bij jou passen.

Mensen die persoonlijk leiderschap ontwikkelen gaan effectief om met hun eigen hersenen, waardoor je doelen realiseert die écht passen bij wat jij wilt.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen in 5 stappen

Hoe gaan we nu tegenwicht bieden aan ons eigen automatische brein? Je kunt starten met persoonlijk leiderschap ontwikkelen door onderstaande vijf stappen te volgen.

 1. Onderzoek wie jij bent
 2. Stel doelen
 3. Wees pro-actief
 4. Creëer de juiste context
 5. Just do it!

 

Bekijk deze 6 oefeningen om aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap ook eens

Stap 1. Onderzoek wie jij bent

Iedereen die wil groeien zal eerst een startpunt moeten bepalen. Je kunt alleen bewust met jezelf bezig zijn als je weet wie je bent en hoe je in elkaar zit. Hoe jij in elkaar zit is een combinatie van wat je hebt meegekregen bij je geboorte (nature) en wat je hebt meegemaakt in je leven (nurture).

Deze combinatie zorgt ervoor dat ieder mens uniek is. Vraag jezelf af:

Hoe completer het beeld is dat je van jezelf kunt vormen hoe beter. Probeer een zo objectief mogelijk beeld te krijgen van jezelf. Daar heb je soms de hulp van anderen bij nodig, die kunnen je soms ook dingen leren over jezelf.

Stap 2. Stel doelen

In de bestseller “the seven habits of highly effective people” stelt Covey een boeiend gedachte-experiment voor. Je zit op je eigen begrafenis en hoort van familie en vrienden in hun toespraken over jou te zeggen hebben. Bevalt het je wat je hoort? Wat zou je willen horen? En streef je dan momenteel het juiste na in je werk en privé leven? Begin with the end in mind noemt Covey dat.

Stel je zelf dus de vragen:

 • Wie wil ik zijn?
 • Wat wil ik betekenen?
 • Wat wil ik kunnen?
 • Welke doelen horen daar bij?

Stap 3. Wees pro-actief

Uiteraard gaat niets vanzelf. Persoonlijk leiderschap vertonen zal dus moeite gaan kosten, je zult er pro-actief mee bezig moeten gaan om de snelwegen in jouw hersenen te gaan verbouwen. Keuzes maken die in lijn liggen met jezelf kan enorm lastig zijn door de belemmerende overtuigingen die we eerder in dit artikel tegenkwamen.

Maar als je andere uitkomsten wilt in je leven zul je vandaag anders moeten gaan denken en doen. Je moet zelf het roer in handen nemen, verantwoordelijk zijn en bewuste keuzes maken.

Stel bijvoorbeeld een feedback-loop/ leer-loop in om iedere week te reflecteren of jouw acties in lijn zijn geweest met gestelde doelen. Door dit bijvoorbeeld iedere zondag te doen creëer je bewustzijn, leer je snel van je eigen gedrag, en kun je iedere week bijsturen. Stap voor stap zal jouw carrière en jouw privé-leven in lijn komen met wie jij bent en wilt zijn.

Stap 4. Creëer de juiste context

Hersen-patronen die je in de weg zitten worden dikwijl veroorzaakt door een ongezonde context. Je hebt bijvoorbeeld geen fijne thuissituatie gekend thuis, bent onderdrukt geweest in een relatie, of bent bij vier werkgevers op rij ontslagen. Natuurlijk hebben deze zaken invloed op hoe je over jezelf denkt. De kunt is dan ook om omgevingsfactoren zo te kiezen dat ze goed bij jou als persoon aansluiten.

Word je gepest op werk? Ga er weg
Zegt je leidinggevende dat je niets kunt? Vraag je af of je voor zo iemand wil werken
Doe je met tegenzin je werkzaamheden? Zoek iets dat bij jouw talenten past

Uiteraard heb je niet de volledige invloed op jouw omgeving, maar zorg ervoor dat je alles binnen jouw sfeer van invloed gebruikt om jouw omgeving zo in te richten dat hij aansluit bij jouw persoonlijke doelen. Zo voedt jouw omgeving jou en helpt de beste versie van jou jouw omgeving vooruit.

Stap 5. Just do it

Persoonlijk leiderschap is een competentie die je kunt ontwikkelen. Het vergt eerlijkheid, intuïtie, moed en discipline. Ga er aan werken, ga aan de slag. Want wie geen eigenaarschap neemt, wie niet zelf aan de slag gaat, daarvoor zal weinig veranderen. Het maakt niet uit op welke schaal je begint, als je maar begint en stap voor stap verder en verder komt.

persoonlijk-leiderschap-ontwikkelen-op-een-event
Persoonlijk leiderschap ontwikkelen tijdens een event

 

Bij de Zelforganisatie Fabriek leer jij persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Zo worden jij en jouw bedrijf gelukkig. Doe mee aan onze persoonlijk leiderschap training en ervaar de voordelen zelf. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.