Waarom Persoonlijk Leiderschap

Waarom is Persoonlijk Leiderschap juist nu essentieel?

Waarom hoor je juist nu veel over persoonlijk leiderschap? Wat maakt deze vaardigheid in onze huidige tijd zo van belang? En hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap? Daar ga ik in dit blog verder op in.

Welke mogelijkheden geeft onze huidige samenleving?

Natuurlijk hebben we altijd wat te klagen over onze levens, maar bedenk eens of er een tijd is waarin je liever zou leven dan in onze huidige tijd en samenleving. Weinig mensen voelen er wat voor om terug te gaan naar de 18e of 19e eeuw is mijn inschatting.

Nog maar honderd of tweehonderd jaar geleden was het lastiger om een écht eigen leven te leiden. Als je geboren werd als de zoon van de bakker, dan werd je bakker. De zoon van de slager werd slager. Daar tegenin gaan was not done. Er bestond bovendien een strakke rolverdeling binnenshuis waarin de man werkte en de vrouw zorgde. Zowel voor de man als voor de vrouw werd er van je verwacht je aan deze verdeling te houden. Sociale vangnetten bestonden minder, waardoor je blij moest zijn als je werk had en zekerheid voor je gezin kon garanderen. Kortom: vroeger stond er een hoop vast.

Vergelijk dat eens met onze huidige samenleving waarin:

  • We lange gezonde levens leiden
  • We steeds hoger opgeleid zijn en zelf kunnen kiezen hoe we ons werkende bestaan doorbrengen
  • We het internet hebben en ons alle kennis van de wereld eigen kunnen maken
  • We sociale vangnetten hebben voor als je hulp kunt gebruiken
  • We robots hebben die steeds meer (vervelend) werk van ons over kunnen nemen
  • We misschien wel toe bewegen naar een basisinkomen waarin iedereen iedere maand een vast bedrag om te leven op de bankrekening krijgt

We zitten vergeleken met tijden die nog maar kort achter ons liggen in een extreme luxepositie.

Natuurlijk zijn er groepen die gediscrimineerd worden of arm zijn, maar ook voor die groepen hebben we de afgelopen decennia in veel landen een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Daarmee zeg ik niet dat we er voor iedereen zijn, maar wel dat we een positieve ontwikkeling doormaken.


De overdaad aan keuzemogelijkheden werkt voor sommigen verlammend, maar het is juist een geschenk.
Een wereld waarin we vrij kunnen leven en ons eigen leven in kunnen richten vraagt ook om verantwoordelijkheid. De zoon van de bakker wordt niet per se bakker, maar kan van alles kiezen. En omdat er zo veel te kiezen valt is het belangrijk hier verantwoordelijkheid voor te nemen als persoon. Waarom is persoonlijk leiderschap dan juist nu zo belangrijk?

Dus:

  • Wat wil jij doen met het lange gezonde leven dat je voor de boeg hebt? Welke impact wil je maken in je werk en op de wereld?
  • Waar wil jij kennis van hebben of waar wil jij goed in worden? Past jouw huidige werk bij deze ambities?
  • Wat zijn jouw waarden en welke talenten heb je? Zet je die al helemaal in binnen jouw team of organisatie? En thuis?
  • Wat past er bij jouw persoonlijkheid? (ken je bijvoorbeeld je DISC profiel?)

Dit zijn precies de vragen die iemand met sterk persoonlijk leiderschap zichzelf stelt.

Persoonlijk leiderschap gaat over regie nemen over jouw eigen leven. Door te onderzoeken wat je waarden en talenten zijn kun je doelen kiezen die bij jou passen. Op deze manier kun je zowel zakelijk als privé bewuste keuzes maken zodat je een gelukkiger leven zal leiden. Zo werken hart, hoofd, en handen optimaal samen.

Persoonlijk leiderschap nemen past dus helemaal bij de tijd waarin we leven. Daarnaast kiezen steeds meer organisaties ervoor om met zelforganiserende of zelfsturende teams te werken. In deze vrijere manieren van organiseren heb je als medewerker ook weer een zekere verantwoordelijkheid te nemen die hoort bij de toegenomen vrijheid. Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is daarom belangrijk voor mensen die in zo’n omgeving werken.

Hoe start ik?

Je kunt starten met persoonlijk leiderschap door een training te volgen of zelf aan de slag te gaan met onderstaand persoonlijk leiderschap template.

Bij de Zelforganisatie Fabriek leer jij persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Zo worden jij en jouw bedrijf gelukkig. Doe mee aan onze persoonlijk leiderschap training en ervaar de voordelen zelf. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.