Persoonlijk leiderschap doelen stellen

Persoonlijk leiderschap & doelen stellen

“Maar waarom moet ik doelen stellen? Ik ben heel tevreden met mijn leven op dit moment! Mijn manager zit daar ook altijd zo over te zeuren bij de functioneringsgesprekken, over die doelen”. De deelnemer aan de training Persoonlijk leiderschap kijkt me vragend aan. Naast hem zit een collega die daar heel anders over denkt. Zij is ook tevreden op dit moment, maar weet dat ze het risico loopt zich over een tijdje te gaan vervelen als ze geen extra stimulans voor zichzelf gaat inbouwen. Haar vorige baan heeft ze opgezegd omdat het te saai werd, maar daar had ze wel te lang mee gewacht. “Twee jaar van mijn leven die ik niet meer terug ga krijgen. Nu weet ik dat ik hier scherp op moet blijven.” Het is wel een goede vraag: waarom hoort doelen stellen bij persoonlijk leiderschap? En waarom is persoonlijk leiderschap juist nu essentieel?

Regie houden over je persoonlijk leiderschap en doelen

Persoonlijk leiderschap gaat over het regie houden over je leven. Er zijn verschillende modellen voor persoonlijk leiderschap, maar ze draaien allemaal om één kerngedachte: ervoor zorgen dat jij zelf de regie houdt over de keuzes die je maakt op alle vlakken van je leven. In het model van Stephen Covey, te vinden in het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”, begint persoonlijk leiderschap bij pro-activiteit: kies je eigen (re-)acties bewust en neem de verantwoordelijkheid voor die keuzes.

Jij hebt de omstandigheden waar je in terecht komt dan misschien niet altijd gekozen of veroorzaakt, maar je bent wel verantwoordelijk voor hoe je erop reageert. Als je die beslissing uit handen geeft, laat je jezelf leven door externe factoren, zoals de wensen en verwachtingen van de mensen om je heen. Je kunt alvast met persoonlijk leiderschap aan de slag in ons blog: Persoonlijk leiderschap: 6 oefeningen om zelf aan de slag te gaan.

Als je het uitgangspunt accepteert dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je eigen gedachten, keuzes en daden, helpt het als je daarbij wat ondersteuning krijgt. Want soms weet je niet meteen hoe je ergens op wilt reageren, of moet je kiezen tussen twee kwaden. Of tussen een makkelijke en een moeilijke oplossing. Dat is de reden dat we als het ware een kompas nodig hebben. Het is een middel om steeds de juiste richting aan te blijven houden, hoe het leven ook loopt. De enige die bepaalt wat de juiste richting is, ben jij. Het is immers jouw persoonlijk leiderschap. De doelen die jij zelf formuleert vormen samen het kompas dat je helpt te kiezen, dat ervoor gaat zorgen dat je jezelf recht aan kunt blijven kijken in de spiegel, en welke je het gevoel van voldoening geeft over hoe je je leven leidt. 

Manifest 

Als gaat om het stellen van doelen, heb je te maken met zowel de korte, de middellange, als de lange termijn. Wat wil je uit een gesprek halen, wat wil je aan het eind van dit project geleerd hebben, wat wil je aan het eind van dit jaar bereikt hebben? Maar ook een stap verder: Hoe wil je dat je leven er over 5 jaar uitziet? En als je echt naar de kern wilt: wat wil je aan het eind van je leven hebben bereikt? Waaraan wil je bijvoorbeeld hebben bijgedragen, wie zijn er belangrijk voor je (geweest) en wat wil je dat de mensen die belangrijk voor je zijn uiteindelijk over jou zouden zeggen?

Dit gaat over jouw waarden. Een mooie werkvorm die kan helpen om dat scherp voor ogen te houden, is het schrijven van een persoonlijk manifest. Daarin beschrijf je bijvoorbeeld wat voor iemand je wilt zijn, welke waarden je drijven, en waar je aan bij wilt dragen. Hierdoor kun je in het hier-en-nu gedrag gaan vertonen dat in overeenstemming is met die doelen. 

Persoonlijk leiderschap doelen

Reflectie op je persoonlijk leiderschap en doelen

Een reactie die je soms hoort is: “Maar ik weet toch helemaal niet hoe het leven loopt? Dan heeft het toch geen zin om doelen te stellen?” Zeker, je kunt niet in de toekomst kijken. Het is ook niet de bedoeling dat je die doelen ziet als in steen geschreven. Het is niet de bedoeling dat je een ‘fixed mindset‘ hebt: zo is het en als ik dit niet haal is het mislukt. Het gaat er juist om dat jouw interne kompas je helpt om, zelfs als het leven turbulent is, de keuzes te kunnen maken waar jij het meest achter staat. Het kompas geeft je de veerkracht om terug naar de juiste koers te gaan en een volgende stap te zetten. Covey zegt: “Als je weet waar je nu staat, en je weet waar je heen wilt, kun je altijd stappen zetten in de juiste richting.”

 

Dit houdt wel in dat je regelmatig de tijd neemt om te kijken of je nog goed bezig bent. Tijd om aan zelfreflectie te doen en te zien of je doelen nog relevant zijn of moeten worden bijgesteld. Een handige tool om hiermee te beginnen is het Johari-venster. Wat het ene moment nog een belangrijk doel is kan door de werkelijkheid, de tijd of nieuwe kennis worden ingehaald. Zolang je bewust en oprecht kijkt naar waar jij je energie op wilt richten, is het logisch en gezond dat een manifest steeds een beetje wordt aangescherpt. Voldoet je baan nog aan de eisen die je voor jezelf had geformuleerd? Hou je je aan je voornemens? Besteed je genoeg tijd en aandacht aan de mensen die je belangrijk vindt? Heb je bepaalde zaken al bereikt en is het tijd om te kijken naar wat je volgende stap gaat zijn?

Persoonlijk leiderschap en doelen

Het dagelijks leven

Ook als je, zoals de deelnemer uit het begin, op dit moment zeer tevreden bent, is het stellen van doelen relevant. Want stel: Er wordt over een maand een beslissing genomen van hogerhand, die invloed heeft op jouw werk. Hoe wil je daarmee omgaan? Je hebt last van het gedrag van een collega: spreek je hem wel of niet aan? Er komt een mooie kans voorbij, die wel allerlei consequenties heeft voor jou en/ of je gezin. Wat ga je doen? Je zou naar de sportschool gaan maar je bent moe. Welke beslissing neem je? Het stellen en doelen en persoonlijk leiderschap gaan dus steeds hand in hand. Ze houden je gemotiveerd, geven richting en zorgen er voor dat je je leven zodanig kunt leiden dat je steeds het gevoel hebt: ” Ik lig op koers!”

Heb je vragen of wil je meer weten over persoonlijk leiderschap? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl. Heb je interesse in een training persoonlijk leiderschap? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een voorstel op maat.

Dit blog is onderdeel van een reeks over het onderwerp persoonlijk leiderschap. Zo hebben we blogs over verschillende onderwerpen die allen bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap. Benieuwd? We hebben er hier nog een paar voor je op een rijtje gezet: