eigenwaarde-en-zelfrespect

Eigenwaarde en zelfrespect vergroten: 10 belangrijke tips

Eigenwaarde en zelfrespect zijn essentieel voor iedereen. Door jezelf op waarde te schatten en te respecteren kun je makkelijker de dingen doen waar jij in gelooft en waar jij gelukkig van wordt. Helaas is dit voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenwaarde en zelfrespect vergroten blijkt een uitdaging.

En aangezien je op dit artikel over eigenwaarde en zelfrespect bent beland speelt dit voor jou misschien ook. En dat is helemaal niet erg, want het feit dat je op zoek bent naar hoe je je eigenwaarde en zelfrespect kunt vergroten is al een belangrijke stap.

Op deze pagina helpen we je als jij de neiging hebt jezelf omlaag te halen en negatief te praten over jezelf. We helpen je zelfrespect opbouwen waardoor je minder afhankelijk bent van wat anderen van jou vinden (en veel vaker: wat jij denkt dat anderen van jou vinden).

eigenwaarde vergroten en zelfrespect vergroten

Wat zijn de symptomen van een lage eigenwaarde en laag zelfrespect?

Je kunt een gebrek aan eigenwaarde of zelfrespect herkennen via onderstaande kenmerken. Het betekent natuurlijk niet dat je direct een te lage eigenwaarde hebt als je één of enkele van deze punten herkent. Herken je je wel in erg veel punten? Dan heb je hier waarschijnlijk wel degelijk last van.

 • Je verwacht altijd het meest van jezelf en veel minder van anderen
 • Je kunt niet opnoemen wat jouw talenten of jouw waarden zijn
 • Je praat negatief over jezelf: “ik kan niets écht goed”, “ik bereik nooit wat”
 • Er zijn veel mensen om je heen die negatief over je praten
 • Je kunt de Ofman kernkwadranten niet invullen voor jezelf
 • In je jongere jaren heb je weinig erkenning gehad en heb je weinig ‘kind kunnen zijn’
 • Je probeert voldoen aan een beeld dat door de maatschappij is opgelegd (mannen moeten sterk zijn en veel vlees eten, vrouwen moeten altijd lief zijn en van make-up houden)
 • Je meet je zelfrespect af aan hoeveel macht, geld, of status je hebt

Een te lage eigenwaarde of zelfrespect is gevaarlijk. Je luistert dan waarschijnlijk te weinig naar wat jij wilt, naar jouw behoeften. Hierdoor heb je de kans dat je je leven inricht op wat andere mensen willen of verwacht. Het wordt dan lastig om je eigen grenzen te bewaken. Weinig zelfrespect of eigenwaarde kan ook leiden tot compensatiegedrag als te veel eten, drinken, roken, of overmatig op de bank liggen voor de TV of Facebook eindeloos door-scrollen. Lees verder zodat je weet hoe je jouw zelfrespect en eigenwaarde kunt vergroten.

 

Wat is eigenwaarde en wat is zelfrespect?

Eigenwaarde en zelfrespect zijn synoniemen. Het geeft aan in hoeverre je jezelf op waarde schat. Dit klinkt rationeel, maar gaat meer over hoe je je voelt over jezelf dan over een rationele beoordeling. Het is zelfs zo dat voor mensen die objectief gezien zeer goed presteren de kans op een lage eigenwaarde even groot is als voor mensen die minder presteren. Zelfrespect zit dus diepgeworteld in individuen en is bepalend voor of jij er van jezelf mag zijn.

werken-aan-zelfrespect-en-eigenwaarde
Werken aan zelfrespect en eigenwaarde in een training persoonlijk leiderschap

8 tips voor het vergroten van jouw eigenwaarde en zelfrespect

 1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Je leeft maar één keer en als jij geen richting geeft aan je leven zal iemand dat anders dat wel voor je doen. En daar ga je niet blij van worden. Lees over hoe je je pro-actief opstelt volgens Covey en persoonlijk leiderschap laat zien.
 2. Omring je met positiviteit. In bepaalde omgevingen of bepaalde groepen wordt er veel negativiteit geuit. Zorg ervoor dat je een omgeving waarin je voortdurend negatieve feedback krijgt vermijd. Hier word je op termijn ongelukkig van als je dat niet al bent. Iedereen heeft talenten, dus zorg dat je die in kunt zetten zodat er positief op je gereageerd wordt. 
 3. Onderzoek jezelf. Wat vind jij belangrijk? Waar ben je goed in? Wat zijn jouw kernwaarden? Als je jouw waarden kent en weet wat je belangrijk vindt dan is dat een stevige fundering voor jouw persoon. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wie je bent.
 4. Stel een paar realistische doelen. Als je je waarden en talenten kent, kun je een paar realistische doelen kiezen die hier in lijn mee liggen. Door deze doelen te behalen zal je eigenwaarde toenemen. Je hebt namelijk gewerkt aan zaken die jij belangrijk vindt. En je hebt ze nog gehaald ook.
 5. Geef je mening. Heb je vaak dat je achteraf veel beter kunt inschatten wat je in een bepaalde situatie had moeten zeggen? Of loop je steeds tegen dezelfde situaties aan waarin je het lastig vindt je mening te geven? Oefen dan met je mening geven. Speel een belangrijk moment eens na met jouw partner of een goede vriend(in). Je zult zien dat je dan makkelijker jouw mening kunt geven als de situatie zich weer voordoet. En je zult waarschijnlijk ook merken dat anderen jouw mening helemaal niet erg vinden.
 6. Spreek met mensen in je omgeving af je eraan te herinneren als je jezelf omlaag haalt. Sommige mensen praten al zo lang negatief over zichzelf dat het een diepgeworteld automatisme is. Het kan daarom helpen om met je omgeving af te spreken dat men jou herinnert als je dit weer doet. Dit zorgt voor bewustwording bij jezelf. Bovendien kan jouw omgeving helpen om deze overtuigingen in positieve zin aan te passen.
 7. Als je iets goed doet, accepteer dat dan en erken het. Iedereen doet wel eens iets goed en met een beetje mazzel ontvang je een compliment. Wuif dit niet weg, maar geniet ervan. Iemand vond jou zo goed dat zij de moeite namen je een compliment te geven. Heb je er wel eens bij stel gestaan hoeveel mensen jou goed vinden maar niet overgaan tot een compliment?
 8. Sport regelmatig en verzorg jezelf. Sporten maakt stofjes in je hersenen vrij waardoor jouw eigenwaarde en zelfrespect toeneemt. Bouw dit stap voor stap op en zorg dat je iets kiest dat je leuk vindt, anders is de kans dat je het niet volhoudt groter. Bovendien moet je geen dingen doen die je niet leuk vindt, ook niet als het op sport aankomt.

 

Kies voor persoonlijk leiderschap en volg je intuïtie

Persoonlijk leiderschap is de competentie om leiding te geven aan jezelf en je leven. Het in lijn brengen van harthoofd, en handen is hierin essentieel. Oftewel: voelen en weten wie je bent en vervolgens doelen stellen die hier bij aansluiten.

Zelfvertrouwen en zelfrespect zijn hierin zeer belangrijk. Als je jezelf bij voorbaat al wegcijfert zal regie nemen over je eigen leven niet lukken. Ga jezelf dus onderzoeken, ontdek wat belangrijk voor je is, en neem de regie over je eigen leven door Persoonlijk Leiderschap te ontwikkelen.

Kun je hier wat hulp bij gebruiken?

Bij de Zelforganisatie Fabriek leer jij hoe je je zelfrespect en eigenwaarde kunt vergroten. Zo worden jij en jouw bedrijf gelukkiger. Doe mee aan onze persoonlijk leiderschap training en ervaar de voordelen zelf. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.