Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap: 6 oefeningen om zelf aan de slag te gaan

Op allerlei manieren worden we uitgedaagd om een leven lang te leren en ontwikkelen. persoonlijk Leiderschap nemen over jouw eigen leven en ontwikkeling dus. Je kunt coaching en training volgen en ook zelf al aan de slag! In dit blog geven we je een zestal oefeningen als hulpmiddel om voor jezelf mee aan de slag te gaan.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Het uitgangspunt dat we bij de ZelforganisatieFabriek hanteren is:

Persoonlijk leiderschap gaat over regie nemen over je eigen leven. Door te onderzoeken wat je waarden en talenten zijn, kun je doelen kiezen die bij jou passen. Zo maak je zowel zakelijk als privé bewuste keuzes zodat je een gelukkiger leven kan leiden.

In de basis gaat het over: zelf aan het stuur te gaan staan van je leven in plaats van naar factoren buiten je te wijzen. Zelf initiatief nemen in plaats van afwachten. En bovenal, zelf willen! Wil je eerst nog meer leren over wat persoonlijk leiderschap is? Lees dan hier onze andere blog over wat persoonlijk leiderschap is.

De stappen van ontwikkeling: 6 oefeningen

Persoonlijk leiderschap gaat over het continue proces. Dit begint met bewustwording door zelfonderzoek, waarbij je kijkt naar waar je trots op bent, waar je goed in bent en wat jou energie geeft. Vervolgens stel je doelen en neem je een pro-actieve houding aan om acties te ondernemen. Ten slotte is het belangrijk om deze acties te evalueren en te borgen. Het is als het nemen van een selfie, maar dan een stapje verder. Jouw talenten en waarden ontdekken en helder in beeld hebben is een belangrijk onderdeel van persoonlijk leiderschap. Bij oefening 1 en 2 staat dit centraal. 

Oefening 1: ‘selfie maken’

Het meest bekende hulpmiddel hierbij is feedback vragen aan anderen zodat je bewust wordt van wat je mogelijk onbewust doet. Hieronder staan een aantal voorbeeld vragen die je aan jezelf of aan een ander kunt stellen.

Vragen die je aan jezelf kunt stellen  Vragen die je aan een ander kunt stellen
Waarom komen mensen bij mij met een vraag? Wat waardeer jij in mij?
In welke situatie voel ik mij als een vis in het water? Wat voor omgeving, mensen of activiteiten passen volgens jou goed bij mij?
Wat verwijten anderen mij wel eens? Waar schiet ik volgens jou wel eens in door?
Wat bewonder ik in anderen? Aan wat voor situaties mag ik mij minder ergeren volgens jou?
Welke situaties vermijd ik actief? Wat wens je mij toe?

 

De informatie die je hieruit haalt kun je gebruiken voor het invullen van jouw kernkwadrant. Dit veelvuldig gebruikte model van Daniël Ofman, helpt je om je kwaliteiten, valkuilen, uitdaging en allergie op een rij te zetten. Je kunt hier het blog lezen over de Ofman kernkwadranten. 

Oefening 2: persoonlijke inzichten

Pak een pen en papier en noteer eens het antwoord op de volgende vraag:  

Wat zijn 6 fantastische prestaties/ ervaringen uit mijn leven?

(Denk hierbij ook aan: wat ik leuk vond om te doen, waar ik trots op ben.)

Schrijf vervolgens per ervaring het antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe werd ik hierbij betrokken?
  2. Welke acties ondernam ik daadwerkelijk?
  3. Wat was het precies dat mij plezier of voldoening gaf?
  4. Welke mogelijkheden of talenten heb ik hierbij gebruikt?

Klaar met schrijven? Ga dan voor jezelf na welke inzichten je uit deze oefening haalt. 

Inzicht over je eigen gedrag en wat er anders zou kunnen is mooi. Alleen dan verandert er nog niets. Door aan een inzicht een doel en actie te koppelen, kan er beweging ontstaan. Waarin wil je je ontwikkelen? En wat wil je behouden? In opdracht 3 en 4 gaan we van inzicht naar actie ondernemen.

Oefening 3: Visualiseer je doel, alsof het al zo is

‘Begin with the end in mind’ (Steven Covey) is een bekende methode. Wat wil je dat er straks is? Formuleer heldere, meetbare doelen voor jezelf. Zorg ervoor dat deze doelen uitdagend en haalbaar zijn door kleine gerichte acties. Dit zal je richting geven en je motiveren om actie te ondernemen.

Als je dit doel hebt gesteld neem dan eens de tijd om te visualiseren hoe het is als je dit doel bereikt hebt. Stel je eens voor, je hebt je doel bereikt:

Wat doe je, wat zie je, wat voel je, denk je, doe je? Waar geloof je in en is waardevol voor jou? Wie ben je als je je doel gerealiseerd hebt en wat levert dat je op? Leef je in alsof het al zover is, dan ervaar je van top tot teen hoe het is om dit te bereiken. Dat geeft motivatie om te gaan!  

Verwerk dit in een moodboard zodat je het je herinnert om je doel te halen.

Oefening 4: Een ander perspectief

Vanuit een heel ander perspectief naar je vraag of doel kijken, levert veelal inzichten op die nieuwe mogelijkheden aanboren. Stel je eens voor, je speelt in een film. Pak weer een pen en papier en noteer het eerste wat in je op komt bij de volgende vragen:

  • Welke film spreekt je aan?
  • Wie zou je willen zijn in die film?
  • Wat is leuk of fijn aan die rol in de film?
  • Welke expressie kun je daar geven?
  • Zie je mogelijkheden of de parallel met hoe je het al doet of wat je zou kunnen doen?
  • En welke eerste stap kun je zetten?

De weg van doel naar realisatie gaat veelal gepaard met uitdagingen. Evalueer je acties en stel je actie bij als het nog niet is gelukt. Wat kan er anders? in oefening 5 en 6 gaan we borgen en evalueren. 

Oefening 5: houvast

Stel dat het even niet zo makkelijk gaat, naar welke hulpbronnen kan je terugpakken? Check je motivatie op een schaal van 1 tot 10. Check ook waar je deze vandaan haalt:

Wat heeft jou bijvoorbeeld eerder geholpen in een soortgelijke situatie? Welke gedachten, afbeelding, muziek, tekst of persoon helpt jou verder?

Gebruik de uitkomst van deze vragen om de acties opnieuw te formuleren en ga ervoor met nieuwe motivatie!

Oefening 6: reflectie

Kijk vooral ook naar wat er wel al gelukt is! Ons brein vindt het fijn om positieve ervaringen te markeren. Iedere kleine stap vooruit is er één. En veel kleine stappen maken uiteindelijke een grote sprong.

Op welke manier vier jij je succes?  Waarmee beloon jij jezelf?

Veel ontwikkel-plezier met het uitvoeren van deze opdrachten!

Bij de Zelforganisatie Fabriek leer jij persoonlijk leiderschap ontwikkelen a.d.h.v. onder andere jouw kernkwaliteiten. Zo worden jij en jouw team beter. Doe mee aan onze persoonlijk leiderschap training en ervaar de voordelen zelf. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.