persoonlijke doelen voorbeelden

4 voorbeelden van persoonlijke doelen en hoe stel je ze?

In 2015 kwam Max Verstappen in beeld bij het Nederlandse publiek toen hij pas zeventien jaar oud was. Destijds was hij de jongste debutant in de Formule 1 ooit, wint nu race na race en het lijkt alsof het hem gewoon aan komt waaien. Maar wat we niet zien, is dat al die resultaten het gevolg zijn van het stellen van doelen, waarmee hij al begon sinds hij vier jaar oud was. Hoewel we natuurlijk niet allemaal dezelfde ambities hebben, is het stellen van persoonlijke doelen belangrijk om richting en betekenis aan ons leven te geven. Of het nu gaat om professionele ontwikkeling, gezondheid, relaties of persoonlijke groei, het stellen van doelen helpt ons om ons potentieel zo optimaal mogelijk te benutten. Aan de hand van een aantal voorbeelden worden persoonlijke doelen toegelicht. 

Voorbeelden van persoonlijke doelen

  • Persoonlijke doelen op het gebied van professionele ontwikkeling.
    Voorbeeld: je hebt het naar je zin op je werk, maar wilt voorkomen dat je op professioneel gebied te lang stilstaat. Jouw doel kan zijn om een bepaalde functie te krijgen voor ogen die je hebt. Of je wilt binnen jouw organisatie dé expert worden in een specifiek vakgebied, omdat je dit een enorm interessant onderwerp vindt en je nog veel kunt leren.

  • Persoonlijke doelen op het gebied van gezondheid en fitheid.
    Voorbeeld: je merkt dat je kleding strakker begint te zitten en je was nog lang buiten adem toen je laatst een stukje naar de trein moest rennen. Je besluit om aan je gezondheid en conditie te gaan werken.
  • Persoonlijke doelen op het gebied van relaties.
    Voorbeeld: je merkt dat je partner en jij door de drukte een beetje langs elkaar heen beginnen te leven. Of dat de gesprekken met je vrienden wat oppervlakkig geworden zijn de laatste tijd. Je doel is om meer quality time met hen door te brengen en te oefenen met actief luisteren, zodat je de relatie kunt verdiepen.
  • Persoonlijke doelen op het gebied van persoonlijke groei.
    Voorbeeld: je merkt dat je jezelf soms te veel wegcijfert. Om dit te veranderen wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen bij het aangaan van lastige gesprekken. Of je wilt beter om kunnen gaan met tegenslag, in plaats van dat je je daar zinloos gefrustreerd over blijft voelen, zodat je wat evenwichtiger wordt.

Al deze voorbeelden van persoonlijke doelen kunnen bijdragen aan het optimaal realiseren van je persoonlijke potentieel. Maar welke aanpak helpt nou om deze doelen daadwerkelijk te realiseren?

Training Time Management
goed beoordeeld | ervaren trainers | praktijkgericht

Maak ze SMART

Als je doel stelt geldt: hoe concreter, hoe beter. Als een persoonlijk doel te vaag is, wordt het makkelijker om het los te laten. Een doel als “minder vaak te laat naar bed gaan” geeft nogal veel ruimte om je er niet aan te houden als het je een keer niet uitkomt want je zit bijvoorbeeld net lekker in je favoriete Netflix-serie. Door te zorgen dat je doel glashelder is, en daardoor aantrekkelijker voor je wordt, kun je het acroniem SMART gebruiken. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Je ziet ook vaak dat de letter I er nog aan toe wordt gevoegd: is het doel ook inspirerend voor je? Bijvoorbeeld: ik ga elke weekdag om 22.30 naar bed, zodat ik me ’s ochtends uitgerust voel en mijn taken die veel concentratie vragen altijd voor de middag kan afronden. Zo haal ik mijn doelen en haal voldoening uit mijn werkdag. Op deze manier ben je deels ook prioriteiten aan het stellen, zodat je productiever wordt

Benoem een doelenhiërarchie

Soms is een persoonlijk doel gewoon te groot of te ver weg. Dan kun je een doelenhiërarchie opstellen. Daarbij knip je je einddoel op in kleinere stappen, zet deze in een logische volgorde en begin je met het zetten van de eerste stap om dat grotere doel te behalen. Je wilt bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende functie, maar die stap is voor nu nog te groot. Dan ziet je doelenhiërarchie er misschien zo uit:

Stap 1: Feedback vragen over welke competenties en vaardigheden je nog verder kan ontwikkelen.
Stap 2: Een persoonlijk ontwikkelplan maken.
Stap 3: Je inschrijven voor trainingen op het gebied van de benodige leiderschapsvaardigheden.
Stap 4: Werken aan je zichtbaarheid en ervaring door bij te dragen aan belangrijke initiatieven en projecten.
Stap 5: Solliciteren

Deze aanpak geeft overzicht, zorgt ervoor dat je steeds een gevoel van progressie houdt, en dat de doelen behapbaar blijven. Een doelenhiërarchie werkt zowel op korte, als op lange termijn doelen en helpt je om op elk moment richting te houden.

Onderzoek je motivatie

Soms verwijten mensen zichzelf dat ze te weinig discipline hebben. Ze vinden het moeilijk om zich aan hun voornemens te houden en worden dan boos op zichzelf. Vaak is een gebrek aan discipline echter niet het grootste probleem, maar is het doel dat ze voor ogen hebben niet motiverend genoeg. In “Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us” onderzoekt Daniel H. Pink de wetenschap achter motivatie en legt uit waarom intrinsieke motivatie cruciaal is voor het stellen en bereiken van doelen. Hij benoemt drie belangrijke elementen van motivatie: autonomie, meesterschap en doelgerichtheid.

Als wij de vrijheid voelen om onze eigen beslissingen te nemen, ervaren we grotere motivatie en betrokkenheid. Met andere woorden, wil je het echt zelf of vinden anderen dat je iets moet doen? Want als wij onszelf uitdagen om te verbeteren, wakkeren we onze intrinsieke motivatie aan. Heb je voor jezelf al persoonlijk doelen gesteld en helder gemaakt wat het effect is? En daarmee bedoelen we doelen die echt betekenis voor je heeft en hoger liggen dan bijvoorbeeld alleen een financiële beloning.

Kortom het maakt niet uit of je gaat voor een persoonlijk doel op het gebied van je werk, je gezondheid, je relaties of persoonlijke groei. Bovenstaande voorbeelden van persoonlijke doelen kunnen ook bij jou van toepassing zijn. Bij het stellen van je doelen helpt het om ze SMART te maken, een hiërarchie aan te brengen op basis van prioriteit en te zorgen dat je motivatie helder is. Met deze drie hulpmiddelen vergroot je aanzienlijk de kans dat je ze gaat bereiken!

Ook interessant:

Heb je vragen of wil je meer weten over time management? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl. Heb je interesse in een training Time Management? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een voorstel op maat.