redenen-waarom-disc-training

5 redenen waarom DISC goed is voor jou (of je team)

Er zijn verschillende goede redenen om een DISC training te volgen of te organiseren voor jouw team. In essentie is het grote voordeel van het volgen van een DISC training dat je inzicht in jezelf en in andere krijgt. Dat brengt namelijk veel voordelen met zich mee.

1. Je bent in staat effectiever te communiceren, binnen en buiten jouw team

Een DISC analyse geeft je inzicht in jezelf. Zo kun je daadkrachtig en direct zijn, of interactief en inspirerend, of stabiel en social, of conformerend en correct, óf een combinatie bezitten van deze gedragskenmerken. Als je van jezelf weet dat je bijvoorbeeld direct bent, dan kan het handig zijn om daar rekening mee te houden in de communicatie naar anderen toe. Zeker als je weet dat degene met wie je communiceert juist helemaal niet direct is.

DISC geeft je niet alleen inzicht in jezelf, maar leert je ook hoe andere stijlen op jou reageren. Zo ontwikkel je begrip voor elkaar en communiceer je effectief in plaats van langs elkaar heen. Het eindresultaat is daardoor dat snellere en betere resultaten met meer plezier tot stand komen.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

2. Een DISC training is een mooie basis van waaruit je samenwerking verbetert

Ieder team gaat bepaalde fases door voordat het een ‘high performing team’ is. Zo beweert Tuckman dat ieder team nadat het gevormd is een noodzakelijke ‘stormfase’ doormaakt. In deze fase leert ieder zijn plek in het team kennen en is men nog zoekende naar een gezamenlijk doel en gedeelde waarden en werkafspraken. Als het goed is komt het team sterker uit deze fase en beweegt uiteindelijk naar een high performing team toe.

DISC helpt om deze teamontwikkeling te versnellen omdat het (1) de communicatie binnen het team verbetert, (2) de angel uit opgebouwde frustraties haalt, en (3) inzicht geeft in dat er nu eenmaal altijd verschillen zullen zijn en dat dat juist nuttig is. Een team met kennis van DISC heeft dus een geweldige basis om zich door te ontwikkelen tot topteam. Ook kun je initieel een sterk team samenstellen met DISC.

3. Je bent een betere leider na het volgen van een DISC training

Jouw dominante DISC-stijl bepaalt waarschijnlijk voor een groot deel jouw leiderschapsstijl. Zo heb je dominante leiders (ROOD) die goed zijn in het doorhakken van knopen en orde op zaken stellen, of enthousiasmerende leiders (GEEL) die inspireren met hun ideeën en positiviteit, of dienende leiders (GROEN) die uitmuntend luisteren en iedereen een prettig gevoel geven, of controlerende leiders (BLAUW) die die altijd betrouwbaar en consequent zullen handelen.

In een DISC training leer je over jouw krachten en valkuilen als leider. Zo leer je beter leiding te geven en effectiever te communiceren naar jouw team(s). Het zorgt er ook voor dat je medewerkers die je natuurlijk wat minder liggen, meer leert begrijpen en waarderen. Zo ontwikkel je jezelf als een gebalanceerde en gedegen leider.

4. Het is een handig hulpmiddel om goede keuzes te maken in sollicitatieprocedures

Ieder team heeft baat bij gebalanceerde profielen onder de teamleden. Een beetje blauw, een beetje groen, een beetje rood en een beetje geel. Zo kan iedereen datgene doen waar hij of zij goed in is en bezit het team alle mogelijke kwaliteiten die nodig zijn om werk te verzetten.

Als je een nieuwe medewerker of collega aanneemt dan kan het zijn dat je graag iemand zoekt die het team op een bepaalde DISC-stijl aanvult. Ook kun je door de dominante DISC-stijl van mensen tijdens een sollicitatie te achterhalen, inschatten of diegene voldoening gaat halen uit het werk dat hij of zij zal doen.

5. Je kunt je kennis inzetten in individuele- of teamcoaching

Ook als coach of consultant is kennis van DISC onmisbaar. Het start al met inzicht krijgen in jezelf als coach of consultant, want zonder inzicht in jezelf kun je anderen ook geen effectieve spiegel voorhouden. Als coach kun je met behulp van DISC de juiste vragen stellen aan mensen met een bepaalde dominante stijl. En als consultant kun je je advies beter overbrengen en effectievere organisatieveranderingen begeleiden.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training en breng de samenwerking in jouw team naar een volgende stap. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.