Steven Covey is bestsellerauteur van de klassieker “The seven habits of highly effective people” (1989). Voor velen is dit het belangrijkste management boek ooit. Covey zegt zelf dat je Persoonlijk Leiderschap ontwikkelt als je zijn gebruiken volgt.
De zeven eigenschappen van effectief [persoonlijk] leiderschap volgens Covey
De titel van Covey’s bestseller is in het Nederlands “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap“, maar omdat Covey zelf vaak over persoonlijk leiderschap spreekt kunnen we zijn boek zien als richtlijnen voor persoonlijk leiderschap.
In deze paragraaf worden de 7 eigenschappen kort samengevat:
- “Be Proactive”: een pro-actieve houding heb je wanneer je initiatief toont. Covey betoogt dat mensen zelf een keuze hebben in de acties die zij nemen. Deze vrijheid geeft je de mogelijkheid pro-actief te zijn in dingen die voor jou belangrijk zijn. Je moet dus verantwoordelijkheid nemen voor, en een zekere mate van controle over, jouw lot. Pro-actieve mensen denken in mogelijkheden. Door verantwoordelijkheid te nemen en tot actie over te gaan leer je steeds meer. Hiermee vergroten deze mensen hun invloedssfeer.
- “Ik ben nou eenmaal zo” vs. “Ik kan mezelf veranderen”
- “Deze persoon irriteert me” vs. “Ik kan zelf kiezen hoeveel aandacht ik hieraan besteed”
- “Ik kan er niks van” vs. “Laten we kijken wat ik kan betekenen”
- “Begin with the end in mind”: misschien wel het meest gebruikte gedachten-experiment komt uit dit hoofdstuk. Stel je voor: je bent als gast aanwezig op je eigen begrafenis. Bedenk wat mensen zouden zeggen over wat voor persoon jij bent geweest. Is dit hoe je herinnerd wilt worden? Zo niet, dan is er werk aan de winkel op het gebied van persoonlijk leiderschap. Veel mensen jagen verkeerde doelen na als status, rijkdom, of macht. Covey pleit ervoor om een ‘b’ op te stellen zodat je je doelen helder hebt en weet wat voor soort persoon je wilt zijn. Dit zal richting geven aan alles wat je in je leven doet.
- “Put first things first”: veel mensen vinden het lastig om het onderscheid tussen urgent en belangrijk te maken. Persoonlijk leiderschap gaat erom om zoveel mogelijk van wat je doet in lijn te brengen met wat je belangrijk vindt. Zaken die zowel urgent als belangrijk zijn voor jou zijn kritische activiteiten waar je direct mee aan de slag gaat. Zaken die niet urgent maar wel belangrijk zijn brengen je naar je lange termijn doelen. Omdat deze activiteiten niet urgent zijn schieten ze er bij veel mensen bij in, waardoor zij lange termijn verder en verder van hun doelen en van zichzelf af kunnen raken. Zoals je ziet zijn alle activiteiten die niet belangrijk zijn afleiding of ruis.
- “Think Win/Win”: een goede samenwerking gaat altijd uit van een win-win situatie voor beide partijen. Relaties waar er een duidelijke winnaar en een duidelijke verliezer is houden geen stand over tijd. Wie persoonlijk leiderschap vertoont zal altijd op zoek gaan naar win-win situaties. Hoe maken we elkaar sterker? Hoe kunnen we gebruik maken van elkaars talenten? Welke werkzaamheden kunnen we van elkaar overnemen?
- “Seek first to understand, then to be understood”: probeer eerst anderen te begrijpen voordat je je eigen doelen poneert. Om win-win situaties te genereren moet je haarfijn snappen wat belangrijk is voor de ander. En er is geen betere manier om daar achter te komen, dan om het gewoon te vragen. Pas als je hebt geluisterd, en hebt verwerkt wat je hoorde, reageer je. In je reactie houd je altijd rekening met de doelen en wensen van de andere partij. Vaak kun je met een kleine herformulering of aanpassing jouw doelen in lijn brengen met de doelen van iemand anders.
- “Synergize”: zoek zo veel mogelijk naar synergetische relaties. Een synergetische relatie is een relatie waarbij de combinatie van de twee partijen meer waard is dan de individuele partijen opgeteld zouden zijn. Het geheel is meer dan de som der delen dus. Zoek de samenwerking met partijen die jouw personal mission statement kracht bij kunnen zetten.
- “Sharpen the Saw”: de laatste eigenschap van Covey kun je als volgt begrijpen. Stel je voor dat je een heel bos moet kappen binnen een maand. Op een gegeven moment is je bijl bot, en omdat je haast hebt met kappen heb je geen tijd om de bijl te slijpen. Doordat je met een bottere en bottere bijl hakt gaat het kappen langzamer en langzamer. Covey zet uiteen dat we de bijl scherp moeten houden. Ons belangrijkste gereedschap is een goed functionerend lichaam en een goed functionerende geeft. Deze onderhoud je door te sporten (fysiek) en door bijvoorbeeld tijd met je familie door te brengen (geest) of yoga of meditatie te doen. Je kunt bijvoorbeeld ook muziek luisteren of lezen.
Lees ook welke 8 competenties wij identificeerden als essentieel voor persoonlijk leiderschap
Jouw waarden als intern kompas
Bovenstaande eigenschappen zijn natuurlijk makkelijk om neer te typen, maar het is veel lastiger om hier invulling aan te geven in de praktijk. Hoe stel je bijvoorbeeld een ‘personal mission statement’ op? Hoe stel je je doelen en hoe bepaal je hoe je wilt zijn?
Het identificeren van jouw waarden en talenten is een mooi startpunt.
- In deze blogpost lees je meer over ‘wat zijn mijn talenten, sterke punten, en zwakke punten?‘
- In deze blogpost lees je meer over ‘wat zijn mijn waarden? / wat zijn mijn kernwaarden?‘
- In deze blogpost lees je meer over ‘wat zijn mijn kernkwaliteiten en aan welke uitdaging kan ik werken?‘
Door je waarden en talenten te kennen kun je jouw acties in lijn brengen met wie jij bent. Het maakt het bovendien makkelijk om doelen te stellen als je weet wat je belangrijk vindt. Het kennen van je waarden en talenten helpt je om je zelfrespect en eigenwaarde te vergroten. Persoonlijk leiderschap start dus met het beter onderzoeken van wie jij nu eigenlijk bent. Wil je hulp hebben bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap? Volg dan onze training persoonlijk leiderschap.
Bij de Zelforganisatie Fabriek leer jij jouw talenten kennen en uitwerken naar concrete doelen en acties zodat jouw werk en privé leven beter bij je past. Zo word jij en jouw bedrijf gelukkig. Doe mee aan onze persoonlijk leiderschap training en ervaar de voordelen zelf. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.
Bronnen: