Wat is NL Leert Door?

Het kabinet heeft het plan NL Leert Door voor de coronacrisis opgesteld. Om de dreiging van werkloosheid in Nederland te voorkomen, lanceerde het bureau het noodhulpprogramma NL Leert Door, dat 50 miljoen euro beschikbaar stelt.

Het doel van NL Leert Door is het begeleiden van mensen met het aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt. Dit betekent dat het kabinet financiële ondersteuning biedt voor loopbaanontwikkeling en begeleiding. Het plan treedt in werking op 1 augustus 2020 en loopt af op 1 april 2021. Deze blog legt uit hoe subsidieaanvragen werken en waar ze het beste kunnen worden uitgevoerd.

Het NL Leert Door pakket

NL Leert Door ondersteunt professioneel leiderschap. Het kabinet biedt aan om alle deelnemers een loopbaanproces te bieden. Alvorens met de training te beginnen, moeten mensen nadenken over hun toekomstvisie. Waar liggen de kansen, waar zijn de alternatieven of bedrijfsopties en hoe zijn ze voorbereid? Deelnemers kunnen onder begeleiding van gekwalificeerde loopbaanbegeleiders de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Tijdens de loopbaanoriëntatieperiode wordt rekening gehouden met de ervaring en verwachtingen van een persoon en wordt een arbeidsmarktscan gebruikt om de huidige kansen op de carrièremarkt in te schatten.

Met behulp van het NL Leert Door tijdelijk financieringsprogramma kunnen mensen via online trainingen deelnemen aan gratis online trainingsactiviteiten. Deze training kan de ontwikkeling van (nieuwe) vaardigheden in de huidige functie ondersteunen en / of innovatie bevorderen om andere taken uit te voeren. Tegelijkertijd biedt het programma kansen voor diegenen die willen doorstromen naar ander werk of bijvoorbeeld in de toekomst willen ondernemen.

Voor wie is NL Leert Door?

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schreef in een voorstel aan de Tweede Kamer dat zolang de deelnemer een verband houdt met de Nederlandse arbeidsmarkt, subsidies kunnen worden verleend aan iedereen. De deelnemer moet wel onder de pensioengerechtigde leeftijd zijn. Dat zijn dus zowel mensen die (nog) aan het werk zijn, inclusief zzp’ers en zelfstandig ondernemers, als mensen die geen werk meer hebben. De regelgeving is naast Nederland ook geldig in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Waar kan ik NL Leert Door subsidie aanvragen?

In augustus wordt een grootschalige landelijke overheidscampagne gelanceerd om uit te leggen hoe u subsidie kunt aanvragen. De registratie van het daadwerkelijke traject van een enkele gebruiker moet gebeuren via loopbaanadviseurs en organisaties die online opleidingsfinanciering ontvangen. Bijvoorbeeld via Nederland Leert Door kan de subsidieaanvraag geregeld worden en verschillende trainingen worden gestart. Subsidieaanvragen kunnen tussen 1 oktober 2020 en 1 maart 2021 bij daarvoor aangewezen partijen worden ingediend.

Nederland leert door

 

Auteur.

Rik van der Wardt
Rik van der Wardt