disc-vs-mbti

DISC vs MBTI: overeenkomsten & verschillen

DISC vs MBTI is misschien wel dé klassieke strijd tussen twee assessments waarmee we persoonlijkheidsstijlen beoordelen. Het zijn allebei enorm populaire en gerespecteerde methoden. Er zijn veel overeenkomsten tussen de assessments, maar zeker ook verschillen.

DISC vs. MBTI: een korte uitleg over beide tests

Voordat we ingaan op overeenkomsten en verschillen tussen DISC en MBTI is het goed om een beeld te vormen van de inhoud van beide assessments.

Wat is MBTI?
MBTI staat voor Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). De onderliggende theorie werd ontwikkeld door Carl Jung, de wereldberoemde psychiater en psycholoog. Zijn theorie zei dat menselijk gedrag werd bepaald door vier factoren, namelijk intuïtie, ratio, gevoel, en sensatie.

De theorie van Jung is door moeder en dochter Briggs in de jaren 60 doorontwikkeld tot de bruikbare test die we nu kennen als MBTI. De test is een grondig instrument waarmee iemands persoonlijkheid getoetst kan worden op vier vlakken:

  1. Extravert of introvert: dit gaat over of je intern of extern gericht bent. Iemand die extravert is is vaak spraakzaam en houdt van een snelle omgeving. Zij houden van samenwerken met anderen en hardop denken. Aandacht is bovendien fantastisch. Iemand die introvert is is gereserveerder en houdt van een rustiger tempo. Zaken worden eerst doordacht voordat iets uitgesproken wordt en het is niet nodig om midden in de belangstelling te staan.
  2. Sensing of intuition: hier toetst de test hoe je informatie tot je neemt. Iemand die sensing is gaat af op de realiteit en de details en feiten die daarin te ontdekken zijn. Zij beschrijven de wereld op een feitelijke manier en houden van praktische info. Iemand die hoger scoort op intuition houdt van dromen over hoe dingen zouden kunnen zijn. Zij hebben oog voor het grotere geheel en kunnen goed verbanden leggen tussen abstracte concepten.
  3. Thinking of feeling: dit gaat over hoe je keuzes maakt. Iemand die hoog scoort op thinking zal keuzes op rationele wijze maken, houden van eerlijkheid, en beschreven worden als redelijk. Iemand die feeling belangrijk vindt zal rekening houden met de effecten van keuzes op anderen en waarde hechten aan harmonie. Dit zijn mensen met veel empathie en zij houden ervan andere mensen gelukkig te maken.
  4. Judging vs perceiving: dit gaat over hoe je je opstelt naar de buitenwereld. Iemand die judging is houdt ervan dat dingen goed geregeld zijn, deadlines behaald worden, en uitgebreide instructies en plannen bestaan zodat zij weten waar zij aan toe zijn. Iemand die perceiving is, zal het fijn vinden opties open te houden, makkelijk afwijken van regels, houden van improvisatie, en nieuwe verrassende situaties interpreteren als leuk.

De MBTI test bepaalt of je in de ene of de andere categorie valt op basis van bovenstaande vlakken. Uiteindelijk zijn er hierdoor 2 * 2 * 2 * 2 = 16 verschillende mogelijke persoonlijkheidstypes in MBTI. Iemand die Extravert, Sensing, Feeling, Judging is wordt afgekort als ESFJ.

DISC vs MBTI. Disc is een simpeler alternatief
Download deze DISC spiekbrief lager op deze pagina

Wat is DISC?
Het DISC model gebruik je om inzicht te krijgen in jouw eigen voorkeursgedrag en het voorkeursgedrag van anderen. We spreken liever niet te vaak in DISC kleuren omdat dat stigmatiserend kan werken. Je bent niet rood of groen, maar vertoont gedrag uit verschillende kleuren. Je zult meestal wel een voorkeursstijl hebben. De kleuren en DISC-stijlen helpen om taal en structuur te geven aan gedrag.

DISC onderscheidt de volgende voorkeursstijlen:

  • D-stijl (Daadkracht) – Rood
    Mensen met een D-stijl zijn vaak assertief, direct en geïnteresseerd in de hoofdlijnen. Zij hebben een sterke wil en zijn goed in het nemen van beslissingen.
  • I-stijl (Interactief) – Geel
    Mensen met een I-stijl praten graag, zijn vriendelijk en maken snel contact met andere mensen. Vaak zijn ze optimistisch en komen zij met creatieve ideeën.
  • S-stijl (Sociaal) – Groen
    Mensen met een S-stijl zijn goede luisteraars en komen vaak rustig over. Ook kunnen ze goed samenwerken doordat ze sociaal, stabiel, loyaal en praktisch zijn.
  • C-stijl – Blauw
    Mensen met een C-stijl vinden het leuk om feiten en details te verzamelen en zijn over het algemeen grondig. Vaak zijn ze analytisch, nauwkeurig, doch ook wat gevoelig.
Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Overeenkomsten MBTI vs DISC

DISC en MBTI toetsen veel overeenkomstige persoonlijkheids- en gedragsvoorkeuren. Hierdoor zijn er veel overeenkomsten te bedenken voor beide assessments:

  • Zowel met DISC als met MBTI krijg je handvatten in handen waarmee je een carrièrekeuze kunt maken die goed bij jou past;
  • Beide tests geven inzicht in jezelf en anderen, waardoor vertrouwen binnen een team opbouwt en je rekening kunt houden in hoe je communiceert en reageert;
  • De onderliggende theorie voor beide tests is ontwikkeld in de jaren 20 van de vorige eeuw door een psycholoog;
  • De theorie van beide assessments geeft handvatten om met elkaar in gesprek te gaan en samenwerking te verbeteren;
  • Beide zijn in te zetten als tool in sollicitatieprocedures om een ideale teamsamenstelling te bewerkstelligen;
  • De theorieën zijn in te zetten in sales om beter in te spelen op prospects;
  • Als leider geven de twee tests goed inzicht in de eigen persoonlijkheid waardoor – na verwerking van deze inzichten – beter leiding gegeven kan worden;
  • Zowel DISC als MBTI zijn bewezen theorieën die men veel gebruikt binnen teams en organisaties.

Verschillen DISC vs MBTI

Naast bovenstaande reeks aan overeenkomsten zijn er wel degelijk verschillen te bedenken tussen de assessments.

  • MBTI is meer rigide in de zin dat het een persoonlijkheidstype vaststelt en ervan uitgaat dat dit stabiel is. DISC gaat ervan uit dat mensen verschillend gedrag vertonen in verschillende omgevingen en daardoor in een nieuwe context een nieuw DISC profiel kunnen hebben;
  • DISC gaat uit van 4 voorkeursstijlen in gedrag terwijl MBTI 16 persoonlijkheidstypes kent. Dit heeft tot gevolg dat MBTI iemand nauwkeuriger kan omschrijven, maar veel lastiger te onthouden is voor jezelf en al helemaal voor anderen;
  • Het duur een factor drie korter om een DISC test in te vullen vergeleken met een MBTI test;
  • MBTI neemt als primaire uitgangspunt hoe jij als persoon werkt (meer intern), terwijl DISC meer oog heeft voor hoe jij als persoon tot uiting komt in gedrag t.o.v. jouw omgeving (meer extern).

Waarom kiezen wij voor DISC?

Zowel MBTI als DISC zien wij als middelen om een doel te bereiken. Meestal willen we een betere samenwerking binnen teams bereiken, en daarvoor is het nodig om met elkaar in gesprek te gaan, interesse op te brengen voor ieder teamlid, rekening met elkaar te houden, en afspraken te maken.

Je kunt zowel met DISC als met MBTI de samenwerking binnen een team verbeteren, maar wij hebben betere ervaringen met DISC omdat:

  • DISC makkelijker te onthouden is en daardoor een langdurigere impact heeft op een team;
  • De DISC tests veel korter duurt om in te vullen, waardoor dit zowel door teamleden als managers als efficiënt wordt ervaren;
  • Omdat DISC makkelijk uit te leggen is kun je in relatief korte teamsessies grote voorgang behalen, terwijl MBTI een langere theoretische introductie behoeft.

Kortom, met beide instrumenten kun je als team vooruit, maar DISC is makkelijker en sneller. In onze ogen blijft het resultaat gelijk (namelijk een goed gesprek binnen het team over overeenkomsten en verschillen tussen teamleden, met bijkomende voordelen als meer begrip en efficiëntere communicatie).

Ook leuk: doe een gratis DISC test en krijg een indruk van jouw profiel in 2 minuten

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg onze geaccrediteerde DISC training of organiseer de training in-company en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.