DISC drijfveren zijn de diepere motivaties achter iemands gedrag gebaseerd op het DISC-model. Waar het DISC model bepaalde eigenschappen en gedragingen weergeeft, gaan de drijfveren een stap verder. De DISC drijfveren verklaren waarom iemand bepaald gedrag vertoont en koppelt dit aan mensen hun waarden en motivaties. In dit blog gaan we dieper in op het DISC model en de drijfveren hierachter.
De lagen van het ijsbergmodel van McClelland
We beginnen bij het ijsbergmodel van McClelland, een Amerikaanse psycholoog. Hij gebruikt een ijsberg als metafoor voor het willen, denken en doen van een mens. Deze drie elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Het DOEN
Wat we van elkaar zien is slechts het topje van de ijsberg, hetgeen boven het wateroppervlak uitkomt: het DOEN. Dit omvat gedrag, kennis en vaardigheden. Deze zichtbare gedragsstijl wordt bepaald door wat zich onder het wateroppervlak afspeelt.
Het DENKEN
Direct onder het wateroppervlak bevindt zich het DENKEN. Dit omvat overtuigingen, normen en opvattingen die je hebt meegekregen en die je vormen. Denk bijvoorbeeld aan uitdrukkingen zoals “Niet lullen maar poetsen” of “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Deze overtuigingen hebben invloed op hoe je je gedraagt.
Het WILLEN
Aan de onderkant van de ijsberg komen we bij het WILLEN: wie je bent, je karakter, je motieven en je drijfveren. Drijfveren geven aan waar je energie van krijgt en waar je graag je bed voor uitkomt.
DISC drijfveren en gedrag
Wanneer je gedrag in overeenstemming is met je drijfveren, doe je waar je energie van krijgt. Soms vraagt een situatie echter om gedrag dat niet aansluit bij je drijfveren. Dat betekent niet dat je dit gedrag niet kunt vertonen, je kunt er zelfs goed in zijn. Maar als er vaak en veel een beroep op dit gedrag wordt gedaan, kan dit je uitputten.
Voorbeeld
Stel, je wordt sterk gedreven door harmonie, gelijkwaardigheid en samenwerking. Je hebt de neiging om het groepsbelang boven je eigen belang te stellen. Vervolgens krijg je een nieuwe functie als manager van een afdeling waar veel onderlinge strijd heerst. In deze functie wordt van je verwacht dat je knopen doorhakt, impopulaire beslissingen neemt en duidelijk aangeeft wat je wel en niet acceptabel gedrag vindt. Dit staat haaks op jouw behoefte aan harmonie en samenwerking. Hoewel je misschien uitstekend presteert in deze rol, zal het je veel energie kosten.
Doe waar je goed in bent
Een veelgehoorde uitspraak is: “Doe waar je goed in bent, focus op je talenten.” Dit is zo waar, omdat je vaak goed bent in dingen die aansluiten bij je drijfveren. Wanneer je doet wat je drijft, geeft dat energie. Hierdoor zul je het vaker doen en er steeds beter in worden. Dit leidt tot een positieve vicieuze cirkel.
Om dit beter te begrijpen, kunnen we teruggaan naar de kindertijd. Als kind had je al snel een duidelijke voorkeur voor bepaald speelgoed. Natuurlijk speelde je het liefst met wat je het leukste vond. Doordat je daar vaker mee speelde, werd je er steeds beter in. Stel dat je als kind helemaal opging in het bouwen van ingewikkelde LEGO-constructies. Dan trainde je onbewust je creatieve brein en leerde je vooruitdenken om te bepalen welke blokjes nodig waren om een geheel te creëren.
Er is ook een wetenschappelijke verklaring voor dit proces. Wanneer je iets doet wat je leuk vindt, maakt je brein dopamine aan, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dit geeft een prettig en blij gevoel. Bovendien vergemakkelijkt dopamine de communicatie tussen hersencellen, waardoor je sneller en gemakkelijker leert.
Kortom, gedrag, kennis en vaardigheden ontwikkelen die in lijn zijn met je drijfveren gaat op een natuurlijke en moeiteloze manier. Daarentegen kun je gedrag dat niet in lijn ligt met je drijfveren wel aanleren, maar dat kost veel meer energie.
Het DISC model
DISC richt zich op het DOEN—het gedrag, het topje van de ijsberg. DISC geeft aan welke gedragsstijlen je voorkeur hebben en hoe je overkomt in de communicatie. Zowel verbaal als non-verbaal. Met behulp van DISC breng je kwaliteiten in kaart van jezelf en het team. Je leert jezelf en je collega’s beter kennen en elkaar daardoor beter begrijpen. Wat bijdraagt aan het optimale samenwerking en het beste uit jezelf halen. DISC bevordert open communicatie, versterkt relaties en vergroot persoonlijke effectiviteit.
Het DISC model kent twee assen:
- Hoog tempo <-> Laag tempo
- Taakgericht <-> Mensgericht
Hiermee ontstaan vier kwadranten:
- D-stijl (Rood) – Daadkrachtig
- I-stijl (Geel) – Interactief
- C-stijl (Blauw) – Consciëntieus
- S-stijl (Groen) – Stabiel
DISC en drijfveren in balans
Door DISC en drijfveren samen te begrijpen, krijg je een volledig beeld van jezelf en anderen. DISC helpt je te begrijpen welk gedrag je vertoont, terwijl drijfveren inzicht geven in waarom je dat gedrag vertoont. Wanneer je gedrag aansluit bij je drijfveren, voel je je energiek en in balans. Het is daarom waardevol om zowel je DISC-profiel als je drijfveren te kennen, zodat je keuzes kunt maken die passen bij wie je bent en waar je energie van krijgt.
Heb je vragen of wil je meer weten over DISC? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl. Heb je interesse in een DISC training? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een voorstel op maat.
Dit blog is onderdeel van een reeks over DISC. Zo hebben we blogs over allemaal verschillende toepassingen voor DISC of welke dieper in gaan op de theorie van DISC. Benieuwd? We hebben er hier nog een paar voor je op een rijtje gezet: