wat-zijn-mijn-talenten

Wat zijn mijn talenten? [sterke punten vs. zwakke punten]

Als ik een dag blogs kan schrijven voor deze website dan vliegt de tijd. Het is iets dat ik graag doe, omdat het aanspraak doet op mijn leergierigheid en analytisch vermogen. Hetzelfde geldt voor leren programmeren. Bovendien vind ik het lekker om een concreet resultaat van mijn werk te zien. Een blog sluit hier dus ook goed bij aan. Heb jij je wel eens afgevraagd: ‘wat zijn mijn talenten?‘.

In dit blog gaan we in op jouw sterke punten (talenten) en zwakke punten. Met als doel dat jij je werk aan kan passen op jouw unieke talenten. Dit zal je veel meer brengen dan geforceerd jouw talenten bijschaven voor het werk dat je doet.

wat is talent

Wat is talent?

Talent is een natuurlijk vermogen om iets goed te doen. Een talent is dus aangeboren, het is je gegeven. Iedereen heeft een unieke combinatie aan talenten. Los van een natuurlijke aanleg kan een talent natuurlijk in meer of mindere mate ontwikkeld zijn.

Als je je talenten inzet zul je je energiek voelen, tevreden, en kom je in een ‘flow’. Zorg er dus voor dat jij weet wat jouw talenten zijn en zorg dat je ze zo veel mogelijk inzet. Het is aangetoond dat het doorontwikkelen van talenten of sterke punten veel meer oplevert dan het verbeteren van zwakke punten. Bovendien levert het veel meer plezier op om bezig te zijn met iets wat je goed kunt.

Talent is te vergelijken met wat Ofman kernkwaliteiten noemt in de Ofman Kernkwadranten.

 

Welke talent-thema’s zijn er en welke talenten vallen daar onder?

Buckingham (2001) deed onderzoek naar sterke punten (talenten). Een vragenlijst die in 35 landen werd uitgestuurd naar twee miljoen deelnemers leverde 34 mogelijke sterke punten op. Deze sterke punten kunnen verder worden gecategoriseerd naar vier talenten-thema’s. Deze vier thema’s staan in onderstaande tabel.

Denkkracht

  • Intellectuele capaciteit
  • Analytisch vermogen
  • Leergierigheid

Operationele kracht

  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Acties- en oplossingen
  • Presteert makkelijk

Relationele kracht

  • Empathische kracht
  • Makkelijke communicator
  • Verbondenheid & harmonie

Persoonlijke kracht

  • Gedisciplineerd
  • Overtuigd van eigen kunnen
  • Maakt makkelijk impact

Herken je eigen sterke punten? Het kennen van je talenten helpt jouw eigenwaarde en zelfrespect vergroten.

Wat zijn mijn sterke punten (talenten)?

Wie persoonlijk leiderschap wil vertonen is zich zeer bewust van zijn of haar talenten, maar ook van de zwakkere punten. Jij wilt je sterke punten inzetten in je werk en privé. Het leven duurt te kort om bezig te zijn met (te veel) dingen die je energie kosten in plaats van opleveren.

Hoe ontdek je je sterke punten en talenten? Onderstaand geven we je een aantal manieren:

  1. Bekijk de tabel hierboven en voel aan (1) welk talent-thema het dichtst bij je staat. Op thema-niveau hebben de meeste mensen wel een idee waar de meeste van hun talenten zich bevinden. Maak het (2) vervolgens specifieker door na te denken over individuele talenten binnen dat thema.
  2. Vraag het aan je collega’s. Op werk wordt er veel van je gevraagd op alle talent-thema’s uit bovenstaande tabel. Goede kans dus dat jouw collega’s een goed beeld hebben van jouw sterke punten en zwakke punten. Het mooie aan talenten benoemen is dat het helemaal niet eng is voor collega’s (voor zwakke punten is dit lastiger).
  3. Je kunt terugdenken aan het laatste moment waarop je ‘in de flow’ raakte op werk. Je zit in de flow als werk vanzelf lijkt te gaan, je de tijd vergeet, je volledig op je bezigheid bent gefocust, je je taak onder controle hebt en soms zelfs je zelfbewustzijn verdwijnt. Herken jij een dergelijk moment in jouw werk? Waar was je toen mee bezig? Welke talenten heb je nodig om die bezigheid goed uit te voeren?
  4. In onze persoonlijk leiderschap training gaan we in op talenten. Een klassikale training kan een goede stok achter de deur zijn om nu eens écht bezig te gaan met jouw sterke punten en hoe je die meer in kunt zetten.

 

Wat zijn mijn zwakke punten?

Je zwakke punten kun je op een vergelijkbare manier ontdekken als je sterke punten of talenten. Bovenstaande lijst kun je daarom nogmaals gebruiken. Als je bezig bent geweest met werk dat raakt aan je zwakke punten dan voel je je uitgeput en bereik je meestal sub-optimaal resultaat. Bovendien kunnen de werkzaamheden ongemakkelijk of zelfs beangstigend aanvoelen. Langdurig gebruik maken van je zwakke punten kan makkelijk leiden tot burn-out.

Drie tips m.b.t. omgaan met jouw zwakke punten:

  • Zorg dat je met mensen werkt die elkaar aanvullen. Iedereen heeft een unieke set aan talenten en vindt als gevolg andere werkzaamheden leuk. Maak hier gebruik van, zodat je jouw zwakke punten ontlast.
  • Gebruik tools om jouw zwakke punten te ondersteunen. Zo zijn veel mensen bijvoorbeeld minder goed in plannen of organiseren, en daar zijn veel handige time management en organisatie-tools voor gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan ToDoist, Trello of projectmanagement software als Basecamp of Jira.
  • Bundel taken die je niet leuk vindt op één moment in de week. Zet dan de schouders er onder en je hoeft er weer een week niet aan te denken. Het is namelijk moeilijk om je ertoe te zetten, en door taken te bundelen hoef je je minder vaak te zetten tot dingen die je niet leuk vindt.
wat-zijn-mijn-sterke-punten-sessie-bij-canvas
Talenten ontdekken tijdens een persoonlijk leiderschap training

Waarom is persoonlijk leiderschap essentieel i.r.t. talent?

Persoonlijk leiderschap betekent dat iedereen leiderschap vertoont. Van passieve medewerker naar pro-actieve zelfbewuste leider binnen de eigen sfeer van invloed. Maar om leiding te nemen moet je je wel eerst bewust zijn van je talenten.

Met het vertonen van persoonlijk leiderschap ontwikkel je jouw innerlijke talenten en zelfbewustzijn, vaardigheden die bij jou passen en de organisatie vooruit helpen, werk je aan een unieke en constructieve cultuur binnen jouw team, en zet je een structuur neer waarin ieder teamlid floreert.

Deze vaardigheid is essentieel in deze tijd, omdat organisaties steeds meer gaan werken met zelforganiserende of zelfsturende teams. In zo’n team wordt meer van medewerkers verwacht op het gebied van leiderschap. Dit leidt tot meer motivatie en betere resultaten. Start daarom vandaag nog met het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Bij de Zelforganisatie Fabriek leer jij jouw talenten kennen en uitwerken naar concrete doelen en acties zodat jouw werk en privé leven beter bij je past. Zo word jij en jouw bedrijf gelukkig. Doe mee aan onze persoonlijk leiderschap training en ervaar de voordelen zelf. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.

Bronnen: