team-samenstellen-disc

Hoe stel je teams samen met DISC? [5 toepassingen]

Een goed team, wie wil dat nu niet? Je kunt met het DISC model en persoonlijke DISC profielen tot een excellent team komen. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat de samenwerking binnen een team als vanzelf lijkt te gaan en het totaal geen moeite kost om resultaten te behalen.

Waarom is DISC belangrijk in team formatie?

We zoeken standaard naar onszelf…
Het is menselijk om te zoeken naar individuen die op jezelf lijken. Het is makkelijker om om te gaan met mensen die op je lijken en je zult het snel met elkaar eens zijn. Zo creëer je een bubbel waarin jouw eigen gedrag en overtuigingen bevestigd worden door jouw omgeving. Dit noem je ook wel een bubbel van ‘confirmation bias’.

…Terwijl we juist anderen nodig hebben
Omdat werk steeds complexer wordt en ieder team met diverse werkzaamheden te maken krijgt, is een gezonde balans tussen verschillende persoonlijkheden van groot belang. Door balans aan te brengen binnen een team zal het team weerbaarder worden en een grotere diversiteit van werk tot een goed einde kunnen brengen.

In een homogeen team met alleen maar ‘rode’ mensen zullen besluiten misschien wel makkelijk genomen worden, maar zullen heftige uitspattingen ook geen uitzondering zijn. En een ‘groen’ team zal het waarschijnlijk juist heel aangenaam hebben met elkaar, maar zal knopen doorhakken juist lastig vinden.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Waarom DISC waardevol is
Het DISC model geeft individuen met DISC profielen inzicht in henzelf én in elkaar. Dankzij een DISC analyse kun je een gebalanceerd team samenstellen. Een andere reden dat DISC waardevol kan zijn is in werk dat om bepaalde gedragsvoorkeuren vraagt. Iemand die solliciteert als spreker moet het natuurlijk niet vervelend vinden op de voorgrond te treden en voor groepen te staan. Een laatste reden waarom DISC waardevol is, is dat teams die elkaar goed kennen beter presteren. Zij houden meer rekening met elkaar en kennen minder verloop.

hoe stel je een team samen disc rood

Welke valkuilen hebben ‘rode’ teams? (een apenrots)

Rode teams kenmerken zich door daadkracht. Ze zijn gericht op resultaten en hebben een sterk eergevoel. Ze kunnen problemen snel oplossen en houden van dynamiek en verandering.

Teams met te veel rode mensen kunnen echter té snel willen en daardoor direct en aanvallend worden. Het resultaat is een team waarbinnen conflicten snel oplaaien. Ook kan het zijn dat besluiten wel genomen worden maar dat men te weinig doorpakt op de genomen besluiten.

gele teams disc teamsamenstelling

Welke valkuilen hebben ‘gele’ teams? (een groep dolfijnen)

Gele teams zijn gericht op mensen. De teams zijn optimistisch en pakken graag kansen. Bovendien kunnen zij binnen een organisatie veel invloed uitoefenen en mensen meekrijgen. Het team zal veel lol hebben met elkaar en elkaar aanmoedigen allerlei dingen uit te proberen.

De valkuil van een geel team is dat details op de achtergrond raken. Hierdoor kan werk dat uit het team komt slordig zijn. Daarnaast praten teamleden soms liever dan dat zij goed luisteren naar elkaar. Het kan er binnen het team door deze kenmerken wat chaotisch aan toe gaan. Ideeën genoeg, maar geen besluiten en gedisciplineerde uitvoering.

team samenstellen met disc

Welke valkuilen hebben ‘groene’ teams? (een roedel honden)

Groene teams zijn uitermate stabiel. Heb je hulp nodig? Dan kun je altijd bij dit team aankloppen. Het team is sterk mens-gericht en zorgzaam. Het team gaat waarschijnlijk fijn en goed met elkaar om en als er werk gedaan moet worden staat iedereen klaar om te helpen.

Een valkuil van het team kan zijn dat men lief tegen elkaar blijft als het minder gaat. Als het minder gaat moeten er namelijk lastige besluiten genomen worden, en dat gaat een groen team niet makkelijk af. Bovendien houdt het team niet van verandering waardoor risico’s niet worden genomen. Innovatie kan dan op een laag pitje komen te staan.

blauwe teams dominant disc uil wijs

Welke valkuilen hebben ‘blauwe’ teams? (wijze uilen)

Blauwe teams zijn nauwkeurig en hebben kwaliteit van werk hoog in het vaandel. Het oog voor detail zorgt ervoor dat werk dat het team oplevert goed in elkaar zit. Ze zullen zich houden aan vastgestelde procedures binnen een organisatie.

Een blauw team kan echter doorschieten in de details, waardoor een cultuur van extreem perfectionisme ontstaat. Dit kan vertragend werken en is soms niet nodig. Acties komen niet af omdat men in een analysefase blijft steken. Ook zal het lastig zijn voor het team om feedback te geven en te ontvangen onderling.

Hoe gebruik ik DISC binnen mijn team?

Hoe je DISC inzet binnen jouw team of teamformatie? Dat kan op verschillende manieren. We bespreken er nu vijf:

  1. Vertrouwen opbouwen: voor ieder team is een veilige omgeving van cruciaal belang, anders blijven resultaten uit. Door in gesprek te gaan aan de hand van de DISC profielen van teamleden zal men onderling vertrouwen opbouwen. Doordat je je kwetsbaar opstelt door te praten over sterke en minder sterke punten en voorkeursgedrag ontstaat vertrouwen.
  2. DISC voor startende teams: als je een nieuw team start wil je het liefst een team starten dat goed in balans is. In een gebalanceerd team is voldoende ‘rood’ aanwezig om keuzes te maken en lijnen uit te zetten, voldoende ‘I’ om enthousiast en geïnspireerd aan de slag te gaan, voldoende ‘S’ zodat teamleden rekening met elkaar houden en elkaar een helpende hand bieden, en voldoende ‘C’ om de details scherp te houden en kwaliteit te kunnen garanderen. Een DISC sessie is een perfecte teambuilding activiteit.
  3. DISC voor nieuwe teamleden: als je zicht hebt op de DISC profielen van bestaande teamleden, dan kun je gericht op zoek naar teamleden met aanvullende talenten. Je kunt met enkele vragen in een sollicitatieprocedure een beeld krijgen van de DISC-voorkeursstijl van iemand. Zo ontwikkel je een gebalanceerd team over tijd.
  4. DISC voor projectteams: veelal zijn projectteams tijdelijke teams. En ieder project heeft een specifiek doel voor ogen. Je kunt een team afstemmen op het specifieke doel dat je nastreeft, en voldoende variatie aanbrengen in teamleden. Zo maximaliseer je de kans op goed resultaat.
  5. DISC voor salesteams: DISC is ook uitermate geschikt voor gebruik in sales-teams. Niet alleen om het team zelf samen te stellen, maar ook om in te spelen op de voorkeursstijlen van prospects. Zo vergroot je de kans om van leads betalende klanten te maken.
Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team


Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Volg 
onze geaccrediteerde DISC training of organiseer de training in-company en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.