het feedback spel

Het Feedbackspel

Feedback is voor velen een lastig onderwerp. Het geven van feedback kan tot nare situaties leiden, ook wanneer dat niet je intenties zijn. Zulke situaties voorkom je liever, maar sommige mensen vinden het moeilijk om feedback te geven en vermijden het dan ook liever. Het gevolg daarvan is dat het probleem en/of de irritaties alleen maar erger kunnen worden en dit heeft een negatief effect op de samenwerking. Om goed feedback te leren geven, hebben  wij een feedbackspel ontwikkeld, zodat jij en je team op een laagdrempelige manier kunnen oefenen met het geven en ontvangen van feedback.

In het spel draait het om communicatie, lef en moed binnen het team. Door middel van het uitvoeren van opdrachten en het beantwoorden van uitdagende vragen, treden jij en je team op een spelenderwijze uit de comfortzone. 

Wat is het feedbackspel?

Een korte uitleg van het feedbackspel.Het kaartspel bestaat uit 40 kaarten met vragen en opdrachten, 4 evaluatiekaarten en 2 actie- of afsprakenkaarten.

  • Speelkaarten: Elke speler beantwoordt een vraag of voert een opdracht uit. Elke kaart is 1, 2 of 3 punten waard.
  • De evaluatiekaart: Na elke ronde wordt er een evaluatiekaart gespeeld om te bespreken hoe het geven gaat en wat er wellicht beter kan.
  • De actie- of afsprakenkaart: Deze kaart kan op ieder moment gespeeld worden. Als de hele groep besluit om akkoord te gaan met de actie of afspraak krijgt de speler 1 punt.

Het doel van het feedbackspel is om zoveel mogelijk punten te behalen. Je kunt punten behalen door vragen omtrent het onderwerp feedback te beantwoorden of door een opdracht uit te voeren. Verder kan er ook een punt worden verdiend als er een actie- of afsprakenkaart wordt gespeeld. De speler krijgt 1 punt indien er akkoord wordt gegaan. Na elke ronde wordt er een evaluatiekaart gespeeld. Deze kaart bevat een vraag om te reflecteren op het geven en ontvangen van de feedback. Bovendien zijn er drie moeilijkheidsgraden om het spel uitdagender te maken. Hierbij geldt hoe moeilijker de vraag, hoe meer punten er kunnen worden verdiend.  

 

Feedback Training
goed beoordeeld | ervaren trainers | praktijkgericht
 

De voorbereiding

  • Verdeel de kaarten over de spelers.
  • De spelers delen de kaarten in op basis van moeilijkheid.
  • Als de kaarten zijn ingedeeld, start het spel. Degene met de kleinste schoenmaat pakt de eerste kaart. Nu zijn er twee opties: 1) zelf antwoorden en de punten krijgen, of 2) de kaart doorgeven en geen punten krijgen. Zo ga je alle spelers af.
  • Na elke ronde komt er een korte evaluatie met een evaluatiekaart.

Hieronder een voorbeeld van slechts 6 van de 40 speelkaarten.

Door het spelen van het feedbackspel wordt er op een ongedwongen manier geoefend met het geven en ontvangen van feedback. Wil jij dit spel nou ook spelen en jouw skills in het geven van feedback verbeteren? Neem dan contact met ons op en dan kunnen we bespreken wat wij voor jou en jouw team kunnen betekenen. 

Meer weten over feedback? Lees dan onderstaande blogs.

Zie jij ook het belang van feedback in? En zou je binnen jouw team het geven en ontvangen van feedback willen verbeteren? Wij, van de Zelforganisatie Fabriek, zijn gespecialiseerd in het geven van feedback trainingen en alles wat daarbij komt kijken. In deze training spelen we onder andere een spel dat teamleden uitdaagt door middel van het uitvoeren van een aantal leuke en leerzame opdrachten.

Vraag een offerte aan voor een voorstel op maat. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.