Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?

Bij het nadenken over je loopbaan, persoonlijk leiderschap en ontwikkeling, zijn er drie fundamentele vragen die centraal staan: wie ben ik, wat kan ik, en wat wil ik? Deze vragen vormen de kern van een proces waarin je jezelf steeds beter leert kennen en je potentieel maximaal kunt benutten. Deze vragen zijn ogenschijnlijk makkelijk maar niets is minder waar. In training en coaching ervaren we ook dat mensen vastlopen op deze vragen. Het antwoord ligt vaak voor je voeten en toch kunnen we het niet benoemen. In dit blog nemen we deze vragen onder de loep nemen en verkennen we hoe ze je kunnen helpen.

Wie ben ik?

We beginnen bij de eerste vraag: wie ben ik? Jij bent jij uiteraard. De vraag gaat over het ontdekken van je unieke eigenschappen: wat zijn mijn waarden, mijn drijfveren? Wat voor jou vanzelfsprekend lijkt, is dat voor een ander vaak niet. De manier waarop jij de wereld ziet en beleeft is gevormd door je achtergrond, je ervaringen en je karakter. Hierin ligt jouw kracht, maar het is niet altijd eenvoudig om deze kracht te benoemen of te communiceren. Een, misschien wat confronterende, vraag aan anderen kan zijn: ‘als ik er niet (meer) zou zijn, wat mis je dan?’

Sta eens stil bij wat jou bijzonder maakt. Wat zijn jouw sterke kanten? Wanneer voel je je op je best? Een oefening die je hierbij kan helpen, is het verzamelen van symbolen of afbeeldingen die voor jou betekenisvol zijn. Fotografeer dingen die jou inspireren en waar jij blij van wordt. Deze beelden kunnen als metafoor dienen voor je kernkwaliteiten. Of bekijk bijvoorbeeld ons blog over de kernkwadranten van Ofman: jouw kernkwaliteiten en voorbeelden.

Oefening 1: Reflecteren op je verleden.

Neem even de tijd om terug te kijken op de keuzes die je in je leven hebt gemaakt. Welke beslissingen ben je trots op? Wat zou je opnieuw op dezelfde manier doen? Door stil te staan bij je verleden, krijg je vaak waardevolle inzichten in wie je bent.

Wat kan ik?

De tweede vraag draait om je vaardigheden en talenten. Wat kun je goed? Vaak zijn we geneigd om onze eigen kwaliteiten als vanzelfsprekend te beschouwen. Maar de dingen die voor jou gemakkelijk zijn, zijn dat misschien niet voor iedereen. Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat je snel nieuwe dingen oppikt? Dat je moeiteloos ingewikkelde processen doorziet? Of ben je juist goed in luisteren en anderen ondersteunen?

De competenties die je ontwikkelt, vormen een belangrijk onderdeel van je professionele groei. Volgens de zelfdeterminatietheorie van Ryan en Deci (2000)* is het essentieel dat mensen autonomie ervaren in hun werk, zich competent voelen in hun vaardigheden, en verbondenheid ervaren met hun omgeving. Deze drie basisbehoeften zijn cruciaal voor motivatie en persoonlijke ontwikkeling.

Ook gaat de motivatietheorie uit van de natuurlijke, aangeboren neiging van mensen om bezig te zijn met interessante dingen en te zoeken naar verbintenissen tussen zichzelf en de wereld. Hierbij speelt zowel intrinsieke motivatie (van binnenuit) als extrinsieke motivatie (door externe factoren) een rol.

Oefening 2: Ontdekken van je kwaliteiten.

Maak een lijst van de dingen die je goed kunt. Denk aan specifieke projecten of situaties waarin je hebt uitgeblonken. Zie hierover ook ons blog: Wat kan ik goed in mijn werk? Wat zeggen anderen over jouw prestaties? Vaak kunnen collega’s en vrienden helpen om je blinde vlekken te ontdekken, of ontdek deze met het johari venster. Vraag om feedback en probeer te begrijpen wat jou onderscheidt van anderen.

Wat wil ik?

Misschien wel de meest uitdagende vraag: wat wil ik? Deze vraag gaat over het formuleren van je doelen en ambities. Wat drijft je? Waar krijg je energie van? Voor veel mensen is dit een zoektocht die constant verandert. Je doelen zijn namelijk niet statisch; ze ontwikkelen zich mee met je levenservaringen en je veranderende omgeving.

Een bekende uitspraak van Walt Disney is: “If you can dream it, you can make it.” Deze visie benadrukt het belang van dromen en het nastreven van je passies. De laatste jaren draait het niet meer alleen om salaris of arbeidsvoorwaarden. Volgens Steven Covey, auteur van The 8th Habit, is het belangrijk om te weten wat jouw “waarom” is. Lees meer over de toepassing hiervan in ons blog: Persoonlijk leiderschap & Covey: een gouden combi? Je passie vinden en je roeping volgen, zijn cruciale factoren voor succes en geluk. En die vinden, dat is soms best een klus.

Oefening 3: Dromen en doelen stellen.

Stel jezelf de vraag: waar wil ik naartoe in mijn carrière en leven? Zie hiervoor bijvoorbeeld ons blog: Wat wil ik in mijn werk? Schrijf op wat je op korte en lange termijn wilt bereiken. Wees specifiek en formuleer concrete stappen om deze doelen te bereiken. Dit kan variëren van het volgen van een opleiding tot het opbouwen van een sterk netwerk. Door actief bezig te zijn met je toekomst, neem je de regie in handen.

Persoonlijke ontwikkeling: een leven lang leren

Het beantwoorden van deze drie vragen is een iteratief proces. Onze ambities en mogelijkheden veranderen voortdurend, zowel door veranderingen in je privé situatie, economische veranderingen en veranderingen in de arbeidsmarkt. Misschien merk je dat de tijd ontbreekt om een opleiding te volgen of dat de mantelzorg of de zorg voor de kinderen je prioriteiten verschuift.

Toch is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Persoonlijke groei stopt niet wanneer je een diploma behaalt of een bepaalde functie bereikt. Het is een continu proces waarin je jezelf blijft uitdagen en bijscholen. Dit vereist persoonlijke flexibiliteit en het vermogen om mee te bewegen met nieuwe situaties.

Oefening 4: Reflecteren op je toekomst.

Beeld je in waar je over vijf jaar wilt staan. Wat wil je tegen die tijd bereikt hebben en wat wil je doen? Wat zijn de vaardigheden die je nodig hebt om daar te komen? Deze toekomstgerichte benadering helpt om richting te geven aan je loopbaan en zorgt ervoor dat je actief werkt aan je ontwikkeling.

Persoonlijk Leiderschap Training
goed beoordeeld | ervaren trainers | 3 dagen

 

De kracht van effectief communiceren

Een belangrijk aspect van professionele groei is het vermogen om duidelijk te communiceren wie je bent, wat je kunt, en wat je wilt. Effectieve communicatie is essentieel om jezelf goed te positioneren binnen je werkomgeving. Een hulpmiddel is het DISC-model, dat inzicht geeft in verschillende communicatiestijlen. Van daaruit kun je leren hoe je ook anders kan communiceren.

Leer jezelf te profileren op een manier die past bij jouw unieke persoonlijkheid. Dit betekent dat je niet bang moet zijn om anders te zijn. Durf uniek te zijn, ook als je niet in het standaardplaatje past. Dit maakt jou onderscheidend en authentiek.

Kortom

Het beantwoorden van de vragen wie ben ik, wat kan ik, en wat wil ik helpt je om richting te geven aan zowel je persoonlijke als professionele leven. Door te reflecteren op je verleden, bewust te zijn van je kwaliteiten, en duidelijke doelen te stellen, creëer je een sterk fundament voor groei. Ontwikkeling is geen eindpunt, maar een reis. Blijf nieuwsgierig, blijf leren, en blijf dromen.

Wat zijn jouw antwoorden op deze drie vragen? En welke stappen ga je zetten om jouw potentieel te benutten?

Heb je vragen of wil je meer weten over Persoonlijk leiderschap? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl. Heb je interesse in een training Persoonlijk leiderschap? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een voorstel op maat.

Dit blog is onderdeel van een reeks over het onderwerp persoonlijk leiderschap. Zo hebben we blogs over verschillende onderwerpen die allen bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap. Benieuwd? We hebben er hier nog een paar voor je op een rijtje gezet: 

*Edward Deci en Richard Ryan zijn hoogleraren psychologie en sociale wetenschappen aan de University of Rochester. Zij doen al zo’n veertig jaar onderzoek naar motivatie, wat heeft geleid tot hun invloedrijke theorie over zelfdeterminatie. Hiertoe hebben zij in 2002, samen met dertig onderzoekers, een handboek gepubliceerd over de “Self-Determination Theory” dat gezien wordt als een standaardwerk over motivatie.