Het DISC profiel en de DISC kleuren geven taal aan gedrag, talent en manieren van communiceren. Hoe ga je bijvoorbeeld om met veranderingen? Waar krijg je energie van? Met welke mensen werk je prettig samen of juist niet? DISC helpt om meer inzicht te krijgen in jezelf maar ook in het team en de samenwerking daarbinnen. DISC helpt je om diversiteit te waarderen en te benutten voor een optimale samenwerking. Een goede samenwerking is essentieel voor de realisatie van zelforganisatie en zelfsturing. Net als het optimaal gebruik maken van talenten en interesses. Dat zorgt voor intrinsieke motivatie.
In deze blog lees je wat het DISC profiel en de DISC kleuren inhouden. En hoe je DISC kunt gebruiken voor teamsamenstelling en teamontwikkeling.
NB: een veelvoorkomend misverstand is dat mensen zoeken naar een ‘disk profiel’ of ‘disk kleuren’. Ook dan ben je waarschijnlijk op zoek naar DISC en niet naar DISK.
Wat is het DISC profiel?
Het DISC profiel maakt onderscheid in 4 karaktertrekken waar je meer of minder gebruik van maakt. Middels een DISC analyse, breng je het DISC profiel in kaart.
D (rood): hoe besluitvaardig je bent.
I (geel): hoe je je verbaal in de interactie met anderen uit.
S (groen): hoe je je verbindt met anderen en daarin omgaat met veranderingen.
C (blauw): hoe nauwkeurig en accuraat je bent.
Het DISC profiel geeft je voorkeuren weer in communicatie en gedrag. Het geeft je inzicht in wat je motiveert, in welke omgeving je floreert, hoe je prettig samenwerkt met anderen en wat je mogelijke valkuilen zijn. Dit is als het ware je motor, dat wat je in je hebt en hoe je jezelf ziet (zelfperceptie).
Het DISC profiel laat je daarnaast zien of je voorkeursstijl tot uiting komt in je omgeving (publieke perceptie). Dit noemt men ook wel het masker. Wanneer er veel verschil zit in wat je ‘in je hebt’ en wat je laat zien in je omgeving, levert dat spanningen op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet voldoende uitgedaagd wordt, of je omgeving vraagt van jou om erg analytisch en nauwkeurig te zijn terwijl dat niet je voorkeur heeft.
Als laatste levert DISC inzicht in hoe je reageert onder druk en stress (stress perceptie). Dit is je automatische reactie. Dit zijn vaak oude, ingesleten reactiepatronen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onder druk erg perfectionistisch of heel daadkrachtig wordt terwijl dat niet je voorkeur is. Dat hou je over het algemeen niet lang vol. Het kost namelijk veel energie om gedrag te tonen wat niet je voorkeur heeft.
DISC kleuren: kun je een persoon terugbrengen tot een kleur?
DISC geeft inzicht in gedrags- en communicatiestijlen. De DISC stijlen helpen jou en je team een gestructureerd gesprek te hebben en biedt taal aan gedrag. DISC helpt je om je kennis van gedrag en communicatie te vergroten; zowel van jezelf als van anderen. Het liefst praten we niet teveel in DISC kleuren omdat dat stigmatiserend werkt. Je bent bijvoorbeeld niet ‘geel’ of ‘groen’. Belangrijk om te weten is dat de DISC veel informatie geeft op gedragsniveau maar weinig zegt over dieper gelegen fundamenten van persoonlijkheid zoals waarden, drijfveren en overtuigingen . Daar kun je natuurlijk wel het gesprek over voeren. Dus pas op met mensen in hokjes plaatsen.
Wat houden DISC kleuren uit een DISC profiel in?
# De D staat voor Daadkracht
Mensen die hoog scoren op de D- schaal, zijn in hun gedrag en communicatie vaak daadkrachtig, direct en dominant. Ze houden van een snel tempo en zijn doelgericht.
Kenmerkend gedrag:
- Doelgericht
- Ongeduldig
- Zoekt autoriteit
- Verlangt naar verandering
- Multi-tasker
- Reageert direct op confrontaties
Voorbeelden van mensen met een hoge D: Donald Trump, Madonna en Louis van Gaal.
Ook interessant: DISC Rood en Dominant uitgebreid omschreven
# De I staat voor Interactief
Mensen die hoog scoren op I-schaal zijn enthousiast, mensgericht optimistisch en wat ongeorganiseerd.
Kenmerkend gedrag:
- Emotioneel
- Mensgericht
- Ongeorganiseerd
- Optimistisch
- Be- en aanmoedigend
Voorbeelden van mensen met een hoge I: Katja Schuurman, Bill Clinton en Jim Carey.
Ook interessant: DISC Geel en Interactief uitgebreid omschreven
# De S staat voor Stabiel
Mensen die hoog scoren op S-schaal zijn stabiel, zorgzaam, zoeken naar harmonie en samenwerking. Over het algemeen zijn personen die hoog scoren op S rustig en mensgericht.
Kenmerkend gedrag:
- Loyale teamspeler
- Stabiele persoonlijkheden
- Vertrouwen gemakkelijk
- Bezitterig
- Houden niet van verandering
- Past zich langzaam aan
Voorbeelden van mensen met een hoge S: Wim Kok, Prinses Diana en Andre Hazes.
# De C staat voor Consciëntieus
Mensen die hoog scoren op C-schaal zijn nauwgezet, analytisch en hebben oog voor detail. Voor hen is het belangrijk om intellectueel uitgedaagd te worden.
Kenmerkend gedrag:
- Perfectionist
- Gevoelig
- Accuraat
- Heeft veel verklaringen nodig
- Stelt veel vragen
Voorbeelden van mensen met een hoge C: Albert Einstein, Gerrit Zalm en Eric Clapton.
DISC gedragsprofiel
Het DISC gedragsprofiel is de uitkomst van de DISC analyse. Het is een rapport waarin je voorkeursgedrag en communicatie staat beschreven. Het laat zien wat je kwaliteiten zijn en mogelijke valkuilen en ontuikkelpunten. Die informatie wordt ontleend uit het hoger of lager scoren op een bepaalde stijl. Ook wordt zoals eerder besproken, weergegeven 1) je zelfperceptie, 2) je publieke zelf en 3) je stress perceptie.
Hoger of lager scoren op de DISC schalen
De D-schaal meet hoe je omgaat en reageert op problemen en uitdagingen.
De I-schaal meet hoe je anderen beweegt en overhaalt tot je standpunt.
De S-schaal meet hoe je omgaat met en reageert op veranderingen en verantwoordelijkheden in je omgeving.
De C-schaal meet hoe je reageert op gestelde regels en procedures.
Wil je daar meer over weten? Lees onze blog over de DISC analyse.
DISC voor teamsamenstelling en teamontwikkeling
De DISC analyse helpt de kwaliteiten en valkuilen van het team inzichtelijk te maken. Met behulp van het DISC teamwiel zie je welke gedragsstijlen dominant zijn en welke onderbelicht. Het DISC teamwiel is een visuele weergave van het model. Iedereen plot zijn of haar voorkeursstijl op het DISC teamwiel waardoor je meteen een visueel overzicht hebt van de voorkeursstijlen in het team. Vragen die je daarbij kan stellen zijn: Corresponderen de dominante voorkeursstijlen met de rol en het werk? Is er voldoende diversiteit? Krijgt iedereen de ruimte om zijn of haar kwaliteiten volledig te benutten? Kan iemand meer in zijn kracht komen te staan waardoor het team meer in balans raakt? Zijn de rollen zo goed verdeeld? Waar zijn we heel goed in? Wat missen we in dit team? Zo kun je je als team verder ontwikkelen. Belangrijk is om tijdens zo’n DISC teamdag of DISC training teamdoelen te formuleren en werkafspraken te maken voor een goed vervolg. Hiervoor kun je ons Zelforganisatie Canvas goed gebruiken.
Bij het samenstellen van zelforganiserende en zelfsturende teams is het belangrijk niet alleen te kijken naar multidisciplinairiteit maar ook naar diversiteit. Mis je bijvoorbeeld als team iemand met een dominante C-stijl, dan kan kwaliteit een uitdagingen zijn. Mis je bijvoorbeeld iemand met een S-stijl, dan kan het zoeken zijn naar saamhorigheid en verbinding. Uit onderzoek blijkt dat diversiteit binnen teams een goede voorspeller is voor de team performance, zeker bij complexiteit in het werk.
Waar kan ik een DISC test doen?
Wij hebben een gratis online DISC test ontwikkeld die je op onze website kunt doen. Daarnaast zijn we bij de Zelforganisatie Fabriek gespecialiseerd in het afnemen van officiële DISC profielen. Neem contact met ons op als je daar interesse in hebt. Het invullen van de DISC test kost 10 minuten en bestaat uit 24 vragen. Het is wenselijk het DISC profiel met een coach te bespreken voor een goede interpretatie.
Wil jij met jouw DISC profiel aan de slag?
Volg onze DISC training of vraag een incompany DISC training aan.
Ook interessant:
- De DISC analyse, wat kun je ermee?
- Het effect van zelfsturing en persoonlijk leiderschap op innovatie
- De weg naar zelfstandigheid (MT Rendement publicatie)
- 10 Randvoorwaarden voor zelfsturende teams
Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van zelforganiserende teams. DISC analyses zijn hierin een centraal onderdeel. Hier vind je ons complete trainingsoverzicht. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.