Feedback in mijn team verbeteren, hoe pak ik dat aan?

Feedback, een krachtig instrument in het arsenaal van leiderschap en teamontwikkeling, het kan de sleutel zijn tot groei en verbetering. Maar hoe pak je het aan? Wat is het verschil tussen feedback en feedforward? Waarom is het waardevol voor jouw team? Laten we duiken in de wereld van effectieve feedback en ontdekken hoe het kan bijdragen aan het succes van jouw team.

Feedback vs. feedforward: de essentials

Belangrijk om te weten is dat feedback en feedforward zijn als yin en yang. Ze zijn beide complementair en essentieel voor ontwikkeling. De eerste richt zich op het verleden, op wat is gebeurd. Het is dus een reflectie op prestaties, gedrag of resultaten. Aan de andere kant werpt feedforward een blik op de toekomst. Het is bijvoorbeeld gericht op het geven van suggesties, ideeën, en mogelijkheden om prestaties te verbeteren. In een teamcontext kunnen beide benaderingen van onschatbare waarde zijn. Feedback geeft een historisch perspectief en laat zien wat goed gaat en wat verbeterd kan worden. Feedforward opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en benutting van potentieel. Als je meer wilt weten over feedforward kun je dat in ons andere blog hierover lezen. 

Waarom feedback inzetten in jouw team?

Feedback is de brug tussen waar we zijn en waar we willen zijn. Het dient als een kompas voor groei en ontwikkeling. Hier zijn een paar redenen waarom feedback een essentieel onderdeel moet zijn van jouw teamcultuur:

  1. Persoonlijke en teamontwikkeling: Feedback biedt inzicht in sterke punten en ontwikkelingsgebieden. Het stelt individuen in staat te groeien en draagt bij aan de collectieve vooruitgang van het team.
  2. Effectievere samenwerking: Goede feedback, gebaseerd op geweldloze communicatie, legt het onzichtbare bloot. Het brengt verschillende perspectieven naar voren, waardoor het team effectiever kan samenwerken door gebruik te maken van deze diversiteit.
  3. Stimulans voor zelfreflectie: Het geven en ontvangen van feedback stimuleert zelfreflectie. Het moedigt teamleden aan om kritisch naar hun eigen gedrag en prestaties te kijken.
  4. Bouwen van een open Cultuur: Een cultuur waarin feedback wordt gewaardeerd, creëert een omgeving waarin teamleden openlijk ideeën en zorgen kunnen delen. Het bevordert een sfeer van vertrouwen en transparantie.

De gave van het goede gesprek

Effectieve feedback begint met het voeren van het goede gesprek. Dit betekent dus niet alleen het geven van feedback, maar ook het vermogen om te luisteren en te reageren. Het is een wisselwerking die het team in staat stelt te groeien en te evolueren. Na het ontvangen van feedback is het daarom ook van cruciaal belang dat de ontvanger reageert. Dit creëert namelijk een dialoog, een wederzijdse uitwisseling van perspectieven en ideeën. Het team begint te stromen wanneer er een open communicatielijn is, gebaseerd op respect en begrip.

feedback in team verbeteren hoe

Feedback als brandstof voor groei

Het geven van goede feedback is een kunst op zich. Het begint met geweldloze communicatie, waarbij de nadruk ligt op het beschrijven van gedrag, het delen van gevoelens, het uiten van behoeften en het doen van verzoeken. Deze benadering minimaliseert bijvoorbeeld defensieve reacties, en opent de deur naar begrip.

Het onthullen van het onzichtbare, het benutten van verschillende perspectieven en het bouwen aan een open cultuur zijn allemaal bouwstenen voor effectieve feedback. Het doel is hier dus niet alleen om prestaties te evalueren, maar ook om het potentieel van individuen en het team als geheel te vergroten. Het Johari Venster is hier een handig instrument voor.

Door geleidelijk meer van zichzelf te laten zien en op te nemen wat er wordt teruggegeven, creëren teamleden een krachtige synergie. Hierdoor wordt feedback de drijvende kracht achter continue verbetering, met minder moeite en meer voldoening.

Dus, waar wacht je nog op? Neem de leiding in het verbeteren van feedback in jouw team. Bouw aan een cultuur waarin het goede gesprek bloeit, en ontgrendel het volledige potentieel van jouw teamleden. Laat feedback hierom niet alleen een instrument zijn; maak er een gewoonte van voor groei en samenwerking in jouw team.

Feedback-samen-groeien-in-team-hoe

Hoe pak je het aan?

  1. Cultiveer een open cultuur.

Creëer een omgeving waarin open communicatie wordt aangemoedigd en gewaardeerd. Stel vervolgens ook duidelijke verwachtingen zoals dat feedback een constructieve bijdrage is aan de groei van het individu en het team.

  1. Bouw vertrouwen:

Feedback gedijt in een sfeer van vertrouwen. Investeer in het opbouwen van onderling vertrouwen binnen het team. Wees eerlijk en transparant in je communicatie.

  1. Stel concrete doelen:

Identificeer specifieke doelen die je wilt bereiken met feedback. Dit kan variëren van individuele ontwikkeling tot het verbeteren van teamprestaties. Maak de doelen verder ook meetbaar en haalbaar.

  1. Kies het juiste moment:

Kies een geschikt moment om feedback te geven. Vermijd het geven van feedback in het heetst van de strijd. Selecteer een rustig moment waarop beide partijen openstaan voor communicatie.

  1. Focus op gedrag, niet op persoon:

Richt feedback op observeerbaar gedrag in plaats van op de persoon zelf. Gebruik ‘ik’-verklaringen om de nadruk te leggen op persoonlijke ervaringen en gevoelens.

  1. Wees specifiek:

Maak je feedback concreet en specifiek. Vermijd bijvoorbeeld vage generalisaties. Geef voorbeelden om je punten verder te verduidelijken.

Feedback Training
goed beoordeeld | ervaren trainers | praktijkgericht
  1. Geweldloze communicatie:

Pas principes van geweldloze communicatie toe. Dus, beschrijf gedrag, deel gevoelens, communiceer behoeften en doe verzoeken. Luister actief naar de reactie van de ontvanger en toon empathie.

  1. Waardeer positieve aspecten:

Onthoud dat niet alle feedback hoeft kritisch te zijn. Waardeer daarom ook positieve bijdragen en prestaties. Positieve feedback versterkt gewenst gedrag en motiveert het team.

  1. Creëer een feedback-lus:

Feedback moet immers geen eenrichtingsverkeer zijn. Moedig teamleden aan om ook feedback te geven. Creëer een cultuur waarin regelmatige feedback wordt uitgewisseld tussen teamleden.

  1. Evalueer en pas aan:

Evalueer regelmatig hoe de feedbackprocessen verlopen en pas ze aan indien nodig. Leer van ervaringen en optimaliseer ook de feedbackcultuur.

  1. Train en faciliteer:

Bied training aan teamleden over effectieve feedback. Zorg ervoor dat ze de vaardigheden ontwikkelen om feedback op een constructieve manier te geven en te ontvangen. Faciliteer bijvoorbeeld workshops of sessies gericht op het verbeteren van feedbackprocessen.

Kortom, door deze stappen te volgen, zet je de eerste stappen naar een teamcultuur waarin feedback een natuurlijk en waardevol onderdeel van het dagelijkse werk is. Het resultaat? Een team dat groeit, samenwerkt en gedijt op de kracht van constructieve communicatie.

Meer weten over feedback? Lees dan onderstaande blogs.

Zie jij ook het belang van feedback in? En zou je binnen jouw team het geven en ontvangen van feedback willen verbeteren? Wij, van de Zelforganisatie Fabriek, zijn gespecialiseerd in het geven van feedback trainingen en alles wat daarbij komt kijken.

Vraag een offerte aan voor een voorstel op maat. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.