Binnen de Zelforganisatiefabriek is persoonlijk leiderschap een thema welke als een rode draad door ons aanbod en werkwijze heen loopt. Persoonlijk leiderschap gaat over jou als persoon door het kennen, weten en doorgronden van jouw kernkwaliteiten en je valkuilen. Bewust worden van waar je bekwaam of onbekwaam in bent. Regie nemen over je eigen leven en van daaruit stappen zetten. Daarbij hoort ook de vraag: wat kan ik goed in mijn werk? Als je dat weet, top, hartstikke mooi. Heb je dat nog niet helemaal scherp, dan is er werk aan de winkel. Maar waarom zou je dat nou willen weten?
Zelfkennis als start
Zelfkennis is een startpunt of een basis. Het helpt je te reflecteren en steeds opnieuw te kiezen. Is er een match in wat ik goed kan en wat het werk van mij vraagt? Als je ergens goed in bent, wat zou je dan nog meer kunnen doen dat in het verlengde daarvan ligt? En stel dat je huidige werk ophoudt te bestaan, wat kun je dan met alles waar je nu goed in bent?
Vooral in een sterk veranderende omgeving wil je pro-actief reageren in plaats van reactief.
Kortom; Als je je sterke punten kent dan kun je:
- Meer voldoening ervaren omdat je werkt aan de taken die je leuk vindt en goed in bent. Daarmee kun je ook een burn-out of bore-out voorkomen.
- Beter presteren door te focussen op de taken die je goed afgaan en deze sneller en efficiënter uitvoeren.
- Doelgerichter je vervolgstap in je carrière plannen doordat je goed weet waar je krachten (en dus je kansen) liggen. Ook al betekent dit een hele andere loopbaanstap.
- Beter afstemmen in de samenwerking zodat ieder doet waar die goed in is.
Mini-onderzoek: wat kan ik goed in mijn werk?
Stel je zelf eens de volgende vragen:
- Hoeveel procent van wat ik goed kan benut ik ook daadwerkelijk in mijn dagelijkse werk?
- Wat zou er kunnen gebeuren als je het percentage wat je nu nog niet benut ook in gaat zetten?
- Waar en/of hoe kun je dat inzetten?
Schrijf de antwoorden voor jezelf eens op.
Hoe ontdek ik mijn sterke punten?
De vorige vragen blijven vaag of niet te beantwoorden, als je nog niet weet waar je goed in bent. Hoe ontdek je dan je sterke punten? Hoe vindt je de juiste woorden hiervoor? Hieronder vijf strategieën die je in kunt zetten.
- Feedback vragen: Deze optie voelt meestal spannend. Onze ervaring is echter dat dit zoveel oplevert! Vraag je collega’s, leidinggevenden en vrienden om feedback over wat zij zien als jouw sterke punten. Vaak zien anderen talenten in ons die we zelf niet direct opmerken. In ons eerdere blog met persoonlijk leiderschap oefeningen lees je voorbeeldvragen die je jezelf en anderen kunt stellen.
- Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over momenten in je werk waarin je je het meest betrokken en energiek voelde. Welke taken of projecten gaven je een gevoel van voldoening? Wat deed je precies tijdens deze momenten? Om meer zelfinzicht te krijgen kun je bijvoorbeeld het Johari-venster gebruiken.
- Buiten je werk: in plaats van je werk als uitgangspunt nemen, kun je ook kijken naar hobby’s of vrijwilligerswerk dat je doet. Zo coachte ik eens een man die buschauffeur was en weinig diploma’s had. Toen hoorde ik echter wat hij vanuit zijn rol bij zijn vrijwilligerswerk allemaal voor elkaar kreeg bij de gemeente, bedrijven en in de buurt. Daar zat een schat aan kwaliteiten waar hij goed in was, maar die hij niet per se in zijn werkomgeving inzette.
- Experimenteer en observeer: Probeer nieuwe taken en verantwoordelijkheden uit om te zien waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Observeer je eigen reacties en prestaties tijdens deze experimenten. Wat ging eigenlijk wel vanzelf en voelde je je prettig bij. En wat niet.
- Gebruik maken van tools: op internet vindt je veel testen, vragenlijsten of overzichten met kwaliteiten en valkuilen (Bijvoorbeeld de kernkwadranten van Ofman) of competentie-overzichten. Deze kunnen je helpen met het vinden van de juiste woorden of om het onderzoeksproces in gang te zetten. De vraag is natuurlijk wàt je wilt meten en weten, voordat je een keuze maakt. Zie het als een hulpmiddel en check steeds voor jezelf: herken ik dit ook zo in praktijk? (En hier kan punt één ook weer helpen, de feedback).
Balans zelfvertrouwen en bescheidenheid
Tijdens de coaching en trainingen zien we regelmatig dat mensen het nog niet eenvoudig vinden om te benoemen wat ze goed kunnen. Houdt de gedachte ‘ik wil niet arrogant overkomen’ je tegen om uit te spreken waar je goed in bent? Een gezonde balans tussen zelfvertrouwen en bescheidenheid is zeker goed om voor ogen te houden. Hier zijn enkele strategieën om deze balans te behouden:
- Erken je successen, maar blijf leerbereid: Stel dat je een project succesvol hebt afgerond, erken dan je bijdrage. Sta ook open voor feedback en verbeterpunten. Vier je successen en zoek altijd naar manieren om te groeien en te leren van je ervaringen.
- Wees zelfverzekerd in je vaardigheden, en waardeer anderen: Presenteer je ideeën met vertrouwen, en luister ook naar de input van je teamleden en waardeer hun bijdragen. Combineer zelfverzekerdheid met actief luisteren en samenwerking. Dit toont respect voor anderen en versterkt teamdynamiek.
- Gebruik ‘wij’ in plaats van ‘ik’: In plaats van te zeggen “Ik heb dit project succesvol afgerond”, zeg je “Ons team heeft dit project succesvol afgerond”. Dit benadrukt teamwork en toont bescheidenheid, terwijl je nog steeds je bijdrage erkent.
- Blijf je inzetten voor persoonlijke ontwikkeling: Volg trainingen en cursussen om je vaardigheden te verbeteren, ook als je al succesvol bent in je werk. Continu leren en ontwikkelen helpt je om zelfvertrouwen te behouden zonder zelfgenoegzaam te worden.
Wat kan ik goed in mijn werk versus teamontwikkeling
Een team laat de beste performance zien als ze bewust zijn van hun kwaliteiten en valkuilen en deze ook op een positieve manier benutten. In de samenwerking van een team kan het heel verhelderend zijn om bewust taken van iemand anders over te nemen. Bij wijze van spreken ‘swappen’ van functie of rol voor een dag of paar dagen. Dan wordt je uitgedaagd bewust iets anders in te zetten. En de ervaring is dat het verrassend veel inzichten geeft: over jezelf, over de taken van de ander.
Door van jezelf en je teamleden te weten wat je goed kunt in je werk en in elkaars werk te verplaatsen, kan er heel open en transparant over gesproken worden.
Heb je vragen of wil je meer weten over Persoonlijk leiderschap? Neem dan gerust contact met ons op via 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl. Heb je interesse in een training Persoonlijk leiderschap? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor een voorstel op maat.
Dit blog is onderdeel van een reeks over het onderwerp persoonlijk leiderschap. Zo hebben we blogs over verschillende onderwerpen die allen bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap. Benieuwd? We hebben er hier nog een paar voor je op een rijtje gezet: