feedbackcultuur

Een feedbackcultuur beginnen: waar begin ik?

Wat is het?

Een feedbackcultuur is een cultuur waarin werknemers zich comfortabel voelen om met regelmaat feedback te vragen en te geven. Feedback is namelijk een belangrijk onderdeel binnen een organisatie en het is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Door de continue evaluatie in de feedbackcultuur zullen werknemers ook stap voor stap beter worden. Helaas wordt er bij de meeste organisaties op dit moment te weinig feedback gegeven. Vaak gebeurt dit enkel tijdens het beoordelingsgesprek. Het gevolg daarvan is dat het spannend blijft om feedback te geven én te ontvangen. Dat is een gemiste kans, want feedback is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. In een feedbackcultuur hoort het vragen van feedback een normale zaak te zijn.

Waarom een feedbackcultuur?

De eerste reden is dat de manier van werken de afgelopen jaren onwijs is veranderd. Steeds meer organisaties verlaten de traditionele hiërarchie stappen over naar zelfsturende teams. In deze teams werkt een groep gezamenlijk aan een project en hebben ze regelruimte en bevoegdheden om beslissingen te nemen. Doordat de verantwoordelijkheid gedeeld wordt, is het goed dat zelfsturende teams een continue feedbackcultuur creëren en elkaar om feedback vragen. Het effect hiervan is dat knelpunten sneller worden opgelost, dat het team beter functioneert en de prestatie van de organisatie dus groeit. De manier van feedback geven valt echter te betwisten. Er zijn namelijk verschillende methoden om feedback te geven. In deze blog over de verschillende feedback methoden lichten we toe welke methoden er zijn en wat ze inhouden.

Waar begin ik?

De overstap naar een feedbackcultuur is niet iets wat de een op de andere dag plaatsvindt. Het kost tijd om de vertrouwde manier van werken los te laten en een nieuwe manier te verwelkomen. Daarom is het goed om de volgende punten scherp te hebben. 

  1. Feedback is geen doel op zich

Ten eerste zal een feedbackcultuur het beste werken als werknemers leren om feedback te vragen. Op deze manier hebben ze het zelf in de hand en zal het effect beter zijn. Feedback komt namelijk beter over wanneer er zelf om gevraagd wordt dan wanneer dit ongevraagd wordt medegedeeld. Het vragen om feedback wordt ook meer gewaardeerd, want dit toont interesse en bereidheid om te ontwikkelen. 

  1. Veiligheid en vertrouwen is de kern van een goede feedbackcultuur

Veiligheid en vertrouwen is de basis om een feedbackcultuur te creëren. Om echt effectief te zijn, moeten werknemers zich op hun gemak voelen, zodat ze feedback durven te vragen. Als er nog geen veiligheid en vertrouwen binnen het team heerst, ga daar eerst aan werken voordat je begint met een feedbackcultuur. Het feedbackspel kan bijdragen aan het creëren van deze veilige sfeer. In dit spel wordt er spelenderwijs kennisgemaakt met zowel feedback geven als ontvangen. Na afloop van het spel is er een eerste stap gezet naar het veilig en vertrouwd omgaan met feedback. 

  1. Zorg voor een gezamenlijk doel

Stel met het team een gezamenlijk doel en werkt daarnaartoe. Dit zal ertoe leiden dat de feedback gerichter zal zijn en dus ook zinvol zal zijn. Ook maakt dit de feedback minder persoonlijk.

  1. HR is faciliterend

Het is de taak van HR om toezicht te houden en de feedbackcultuur te begeleiden. Zeker in de beginfase zal HR een grote rol spelen. 

  1. Geef werknemers autonomie

Om de implementatie van een feedbackcultuur te laten slagen is het goed als werknemers de vrijheid krijgen om zelf aan de slag te gaan. Op die manier krijgen ze vertrouwen en wordt geleerd om het team en de feedbackcultuur zelf te reguleren en zal het ook steeds beter gaan. Bied als management/HR wel ondersteuning, het zal waarschijnlijk niet in een keer goed gaan.

  1. Neem de tijd om een feedbackcultuur te creëren

Verandering kost tijd. Dat is niet anders bij het creëren van een feedbackcultuur. Werknemers zullen tijd nodig hebben om hun vertrouwde manier van werk te beëindigen en een nieuwe gewoonte aan te leren. Geef als coachend leidinggevende hierin genoeg ruimte.

Lees hier meer over feedback geven en  feedback ontvangen!

Zie jij ook het belang van een feedbackcultuur in? En zou je binnen jouw team het geven en ontvangen van feedback willen verbeteren? Wij, van de Zelforganisatie Fabriek, zijn gespecialiseerd in het geven van feedback trainingen en alles wat daarbij komt kijken. In deze training spelen we onder andere een spel dat teamleden uitdaagt door middel van het uitvoeren van een aantal leuke en leerzame opdrachten.

Vraag een offerte aan voor een voorstel op maat. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.