wat is feedforward

Wat is feedforward? [Uitleg + belangrijke kenmerken]

Komt u wel eens in de situatie waarin u iemand moet aanspreken op zijn/haar gedrag? En weet u dan niet zo goed hoe u diegene moet aanspreken? Dat snappen wij volkomen! Het benoemen van andermans gedrag is ook erg lastig en kan op veel verschillende manieren. Een van die manieren is de feedforward methode. Heeft u daar wel eens van gehoord? Nee? Geen probleem, wij leggen het graag uit.

Wat is feedforward?

De feedforward methode is een manier om door middel van adviezen en tips, de prestaties binnen jouw team te verbeteren. Deze methode is bedacht door de Amerikaanse leiderschapscoach Marshall Goldsmith. Hij stelde dat het aanspreken van iemand op zijn gedrag meer op de toekomst gericht moet zijn in plaats van op het verleden. Daarvoor had hij een aantal redenen: 1) op het verleden heb je geen invloed, maar op de toekomst wel, 2) de tips en adviezen moeten gericht zijn op de ontwikkeling van mensen en 3) feedforward is positief en oplossingsgericht en 4) het is eenvoudig.

Feedforward Training
goed beoordeeld | ervaren trainers | 1 dag

 

Wat is het voordeel?

Waarom is feedforward op een dagelijkse basis geschikter dan feedback? Dat zit zo. Feedforward is gericht op hetgeen waar we zelf beter in willen worden. Het effect daarvan is dat er een positievere sfeer ontstaat dan wanneer de ontvanger onverwachts feedback krijgt. In een positieve sfeer is het team meer bereid om te luisteren naar wat wordt medegedeeld. Op die manier ontstaat er een leerproces en ontwikkelt het team zich. Wat uiteindelijk de prestaties zal verbeteren. Het lijkt misschien nu alsof feedback helemaal niet geschikt is, maar dat is niet waar. Feedback heeft ook positieve kanten, want het dient ook om de prestaties te verbeteren. Om het geven van feedback zo goed mogelijk te laten verlopen, geven wij een in een blog over hoe je feedback moet geven een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

feedforward

Wat kenmerkt feedforward?

  1. Feedforward is altijd positief, want het is op de oplossingen en gewenst gedrag gefocust. Positiviteit motiveert namelijk meer dan negativiteit.
  2. Feedforward is op de toekomst gericht en niet op het verleden. Het is belangrijker om te weten waar je naartoe kunt werken in plaats van te worden geconfronteerd met je verleden. Dat kun je niet meer veranderen.
  3. Feedforward is erg eenvoudig in gebruik en je hoeft de ontvanger niet per se goed te kennen. Iedereen kan gewenst resultaat of gedrag benoemen. Wél is enige kennis van zaken nodig, maar dat spreekt voor zich.
  4. De ontvanger staat meer open voor feedforward, omdat hij juist te horen krijgt hoe hij succesvoller kan worden. 

Feedforward is, net als de 360 graden feedback, een methode waarbij een leerproces wordt aangegaan. Het feedforward leerproces kan zowel individueel als in teamverband. Aan het begin van het feedforward proces is het goed om vast te stellen wat de normen en waarden van jullie als team zijn en een einddoel in te kaderen. Aan de hand daarvan kan een plan worden opgesteld en kunnen onze coaches jullie begeleiden om het doel te bereiken.

Ook interessant: 

 

Het lijkt misschien nu alsof feedforward geen enkele moeite kost en altijd probleemloos verloopt, maar het vereist een andere mindset en onze coaches begeleiden daar graag bij. Neem daarom vrijblijvend contact op met een van onze coaches. Vraag een offerte aan voor een voorstel op maat. Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.