Coachend leidinggeven leidt tot een hogere productiviteit. Medewerkers ontwikkelen zich sneller dankzij coachend leidinggeven, zijn meer gemotiveerd en ervaren meer betrokkenheid bij hun werk[1]. Genoeg redenen dus om met deze leiderschapsstijl aan de slag te gaan. Maar welke vaardigheden vraagt dit van jou als leidinggevende? Welke vaardigheden en competenties van coachend leiderschap zijn er nodig om het gewenste effect binnen jouw team te bereiken? Je leest er alles over in dit blog.
Zelfkennis
Leidinggeven vraagt om het juist afstemmen van jouw eigen kompas. Alles staat of valt met het vermogen van de leidinggevende om weg te blijven bij symptoombestrijding binnen teams waar (high) performen nog niet vanzelfsprekend is. Hoe bewuster jij stuurt en beweegt, hoe groter de kans dat je koersvast bent. Persoonlijk leiderschap is daarom ‘key’. Als leidinggevende neem je positie in en heb je een lidmaatschapsrol binnen het team. Voor je het weet ga je mee in de dynamiek in de onderstroom en reageer je vanuit een natuurlijke impuls. Wil je echt excelleren in coachend leidinggeven? Onderzoek dan eerst wat jouw eigen kwaliteiten en valkuilen zijn. Een leidinggevende die zichzelf kent en weet hoe te handelen, is goud waard voor een team. Voor het vergroten van jouw Persoonlijk Leiderschap hebben wij dé training voor je!
Growth Mindset
Tussen mensen is er een verschil in manier van denken, net zozeer als er een verschil is in de manier waarop we bewegen. We noemen een manier van denken ook wel ‘mindset’ en deze is grofweg in 2 varianten te onderscheiden. Growth en Fixed. De grondlegger van deze begrippen is Carol Dweck[2]. De manier van denken gaat over eenieders grondhouding ten aanzien van intelligentie, talenten en vaardigheden en in hoeverre die te ontwikkelen zijn. Wanneer je jouw team wilt coachen, is het hebben van een Growth mindset essentieel. Alleen dan geloof je in ontwikkeling, set je door bij tegenslagen en sta je open voor het geven en ontvangen van feedback. Je kunt mensen niet motiveren om door te zetten bij uitdagingen en het verkennen van zaken die spannend zijn, als je zelf niet gelooft dat mensen in staat zijn om zich te ontwikkelen. Gelukkig kan iedereen een Growth Mindset aanleren. In onze training Coachend Leidinggeven besteden we hier uitgebreid aandacht aan.
Luistervaardigheid
Echt luisteren gaat verder dan horen wat er gezegd wordt. Het gaat niet over de vraag of je oren werken maar of je met aandacht kunt verstaan wat er gezegd wordt. De ander laten voelen dat je luistert zonder meteen te willen reageren. Echt luisteren is iets wat ons niet van jongs af aan geleerd wordt. Want luisteren doe je niet alleen met je hoofd maar ook met je lijf. Dit is een van de belangrijkste vaardigheden van coachend leiderschap die samenvalt met jouw zelfkennis. Woorden, opvattingen en de waarden van een ander kunnen bij jou iets teweegbrengen waardoor je weg beweegt van de ander. Lees in ons andere blog Wat zijn mijn waarden? meer over jouw waarden. Je interpreteert, concludeert en schiet regelrecht door in aannames. De verbinding is dan verbroken. Zeker als leidinggevende ontstaat het risico dat je gaat sturen en zenden, terwijl je in feite ruimte wil geven voor de groei van je medewerker. Leren wat luisteren is en deze vaardigheid verfijnen, is nodig om succesvol te worden in coachend leidinggeven.

Situationeel handelen
Wendbaar zijn in jouw stijl van leidinggeven, maakt de weg vrij voor groei. Leidinggeven is een vak en het vraagt je om je te bekwamen in de verschillende vaardigheden van (coachend) leiderschap. Binnen ieder team zijn er verschillen op te merken tussen vaardigheid in zowel kennis en kunde, als houding in gedrag. Hoe beter jij weet aan te sluiten bij het niveau van je medewerker, hoe effectiever je kunt coachen. Zo kan een medewerker geholpen zijn met meer sturing, terwijl een ander juist steun of begeleiding nodig heeft. Lees in onze blog Coachend Leidinggeven: vergroot het zelfsturende vermogen met deze 4 stijlen alles over situationeel handelen.
Effectief communiceren
Naast het goed kunnen luisteren, is het belangrijk dat je bekwaam bent in het stellen van de goede vragen en gepast samenvat. Weten welke vragen leiden tot de kern van de ontwikkeling, zorgt ervoor dat je sneller in staat bent om de coach te zijn die jouw medewerker nodig heeft. Deze vaardigheid kun je iedere dag oefenen, zowel op het werk als in je privé omgeving. Speel maar eens met het afwisselen in open, gesloten en suggestieve vragen. Je ervaart direct het effect in een gesprek. Onder effectief communiceren valt ook het succesvol kunnen geven en ontvangen van feedback. Je leert hiermee jouw team dat het vanzelfsprekend is om van en met elkaar te leren. Coachend leidinggeven is namelijk de perfecte manier om gewenst gedrag voor te doen, waarna het team dit samen kan gaan toepassen.
Wil jij meer coachend leidinggeven? Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het vergroten van het zelforganiserende vermogen van teams. Een coachende stijl van leidinggeven past daar het best bij. Volg onze opleiding coachend leidinggeven of ga voor 1 op 1 coaching. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.
Bij het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
[1] Bron: https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joop.12119
[2] Bron: Dweck, C. S. (2007). Mindset: The new psychology of success. Ballantine Books Inc.