teambuilding-vertrouwen-disc

Teambuilding: vertrouwen opbouwen met DISC

Iedereen die wel eens in een team heeft gezeten waar vertrouwen in elkaar ontbreekt, zal herkennen dat resultaten dan niet optimaal zijn. Maar wat is vertrouwen eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Wat is vertrouwen?

Vertrouwen kan gedefinieerd worden als ‘het geloof dat iemand eerlijk is’. In een werk-context kun je denken aan: je bent eerlijk over wat je wel en niet kunt, je bent eerlijk over je eigen bijdrage aan een resultaat,  of je geeft eerlijke feedback aan collega’s. Hoe eerlijker je bent, hoe betrouwbaarheid men je zult vinden.

Desalniettemin, vertrouwen is een complex construct. Zaken die vertrouwen beïnvloeden zijn:

  • Sluiten jouw waarden aan op de ander? Jouw waarden zijn een intern kompas. Als je iemand tegenkomt die er totaal andere waarden op nahoudt, dan zul je het lastiger vinden om die persoon te vertrouwen. Omgekeerd geldt hetzelfde: lijkt iemand qua waarden op jou, dan vertrouw je diegene makkelijker.
  • Welke omgevingsinvloeden spelen mee? Ben je bijvoorbeeld eerder belazerd binnen deze organisatie of door een teamlid? Dan zal deze historie meespelen in hoe makkelijk je mensen vertrouwt. Of is er een enorme ‘ellebogen-cultuur’? Dan zal het ook lastiger zijn collega’s te vertrouwen.
  • Welke emoties heb je al? Misschien ben je met het verkeerde been uit bed gestapt, staat je relatie op het punt van ontploffen, of is er een dierbare ernstig ziek. Als je zelf niet in je beste doen bent, kan dit invloed hebben op hoe makkelijk je anderen vertrouwt.

Kortom, vertrouwen ontwikkelen is iets lastigs, omdat er veel factoren meespelen. In de volgende alinea gaan we in op het belang van vertrouwen.

Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

Waarom is vertrouwen belangrijk?

Een hoge mate van vertrouwen in elkaar heeft een aantal vastgestelde voordelen voor teams. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vertrouwen leidt tot een bredere interpretatie van de eigen functie: ken je het argument ‘dat staat niet in mijn functieomschrijving’? Wanneer er vertrouwen heerst zijn mensen geneigd werkzaamheden voor elkaar over te nemen.
  • Vertrouwen leidt tot gemeenschapsgevoel: een gemeenschapsgevoel zorgt voor een belangrijke omslag in mindset. Mensen willen elkaar helpen om de gemeenschap vooruit te helpen. Dit in tegenstelling tot je verplicht voelen te helpen bij een omgeving waar minder vertrouwen in elkaar bestaat.
  • Vertrouwen in elkaar zorgt ervoor dat hulpvragen gesteld worden: als er vertrouwen is kun je je met een gerust hart kwetsbaar opstellen, ook als iets even niet lukt. Hulp vragen is dus veel makkelijker als je je teamleden vertrouwt.
  • Vertrouwen zorgt voor kennisdelingvertrouwen leidt ertoe dat mensen niet bang zijn om kennis en informatie te delen. In onze kenniseconomie is het delen van kennis en de kruisbestuiving die daaruit ontstaat uitermate belangrijk. Het geheel is meer dan de som der delen: wanneer er een cultuur van vertrouwen heerst, kan het individu makkelijker de eigen belangen aan de kant zetten voor het grotere geheel. Dit bevordert de samenwerking binnen teams.

Hoe draagt een DISC analyse bij aan vertrouwen?

Het DISC model gebruik je om inzicht te krijgen in jouw eigen voorkeursgedrag en het voorkeursgedrag van teamleden. We spreken liever niet te vaak in DISC kleuren omdat het stigmatiserend werkt. Je bent niet rood of groen. Wel helpen de kleuren en DISC-stijlen om taal en structuur te geven aan gedrag.

DISC onderscheidt de volgende voorkeursstijlen:

  • D-stijl (Daadkracht) – Rood
    Mensen met een D-stijl zijn vaak assertief, direct en geïnteresseerd in de hoofdlijnen. Zij hebben een sterke wil en zijn goed in het nemen van beslissingen.
  • I-stijl (Interactief) – Geel
    Mensen met een I-stijl praten graag, zijn vriendelijk en maken snel contact met andere mensen. Vaak zijn ze optimistisch en komen zij met creatieve ideeën.
  • S-stijl (Sociaal) – Groen
    Mensen met een S-stijl zijn goede luisteraars en komen vaak rustig over. Ook kunnen ze goed samenwerken doordat ze sociaal, stabiel, loyaal en praktisch zijn.
  • C-stijl – Blauw
    Mensen met een C-stijl vinden het leuk om feiten en details te verzamelen en zijn over het algemeen grondig. Vaak zijn ze analytisch, nauwkeurig, doch ook wat gevoelig.
Meer info over onze DISC trainingen 1 op 1 DISC sessie DISC training met team

 

In een DISC training leer je elkaar kennen. Iedereen praat eerlijk over zichzelf en stelt zich kwetsbaar op. Door de open en eerlijke communicatie bouw je vertrouwen op. Ook ontwikkel je begrip voor verschillen tussen teamleden, waardoor irritaties afnemen. Bijkomend voordeel is dat je met een DISC sessie inzicht krijgt in welke werkzaamheden bij wie passen. Tenslotte bespreken we naast een individueel profiel, ook een DISC teamprofiel.

Ook interessant: 5 redenen waarom je met jouw team een DISC training moet doen

Bij de Zelforganisatie Fabriek zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van samenwerking binnen teams. Wil je werken aan vertrouwen binnen jouw team? Plan onze geaccrediteerde DISC training dan in en breng de samenwerking in jouw team naar een volgend niveau. Behoefte om eerst even contact te hebben? Je kunt ons bereiken op 020 – 2442 838 of info@zelforganisatiefabriek.nl.